fredag 28 december 2018

PÅBRÅ ?

Sverige har fått en drömstart i junior VM, två tunga segrar mot Finland och Slovakien. Det är  dock ännu för tidigt att säga hur laget kommer att stå sig i konkurrensen de har i varje fall visat att de är lite bättre än förhandsspekulationerna. Att backsidan skulle hålla måttet var ingen överraskning, däremot fanns det lite frågetecken för målvakter och forwards. Frågetecknet för målvaktsspelet är uträtat, får vänta med kvalitén på forwards.

Det är två spelare som utmärkt sig lite extra så här långt, backen Brännström och forwarden Bemström. Jag har haft nöjet att träna papporna till de här duktiga spelarna, de var också bra men inte i närheten av sönerna som måste ha fått det mesta av talangen från sina mammor.

Det finns flera i laget som har påbrå av duktiga hockeypappor, jag tänker på Holmberg, Elvenes och Eriksson Ek. Äpplet faller inte så långt från trädet. Efter den här starten är vägen fram till semifinal i stort sett klar.

Om Sverige har fått en drömstart har det varit tyngre för mitt kära Danmark 0-18 efter två matcher, men de här matcherna är ointressanta det gäller att slå Kazakstan för att rädda kontraktet.🏒👊🏻


söndag 23 december 2018

JERRING PRISET

2018 har varit ett fantastiskt idrottsår, vinter OS blev en stor succé. Guld i skidåkning, skidskytte, slalom och curling. Det var med förvåning när de sista åtta presenterades i det ärofyllda Jerringpriset. Det räckte inte med OS guld för att vara med och konkurrera.
Däremot fanns en travkusk med på listan, jag är intresserad av trav och Goop är en utmärkt kusk, men det här blir lika komiskt som när Fredriksson vann. Båda gör ett bra jobb men utan en fantastisk häst skulle de vara en i mängden.

Det har visat sig att travsporten har mobiliserat alla traventusiaster inte bara i Sverige även Finland och USA har röstat. Även motorsporten har lyckats få med en representant före OS guldmedaljörerna.
Priset har tappat sin status, nu är det förbunden som kan mobilisera bäst som vinner. Det här går inte att ta på allvar, det är kanske dags att döpa om priset eller lägga ned.

GOD JUL🎅🤶


onsdag 19 december 2018

1+1=2

Västerås var i många år känd som en fantastisk idrottsstad.  Det var hög nivå på ishockey, fotboll, handboll, bandy och några idrotter till. Senaste åren har det varit magert med idrottsliga framgångar det har mest handlat om ekonomiska problem. Ishockeyn var nära konkurs och fotbollen hade ständiga problem med ekonomin.

Efter all turbulens kunde västeråsarna äntligen glädja sig åt positiva resultat på idrottsarenorna. Fotbollen kunde med hjälp av Vigge pengarna avancera i seriesystemet. Ishockeyn är med i toppen på hockeyallsvenskan och bandylaget toppar sin liga. Äntligen lite lugn och ro både på och utanför arenorna trodde alla. Då kommer nästa chock, bandyn har dålig likviditet och är minus fyra miljoner. Ännu en uppmaning till fans och sponsorer att hjälpa till i denna svåra situation. Jag tror inte heller att fotbollens resultat kommer att vara någon glädjespridare. Känns som att årets resultat blir många miljoner back, annars skulle jag bli överraskad. Årets trupp var nog den dyraste på div 1 nivå. Det är många som vill vara med och dansa där det finns pengar.

Det känns som de som är med och styr i Västerås idrotten har svårt med matematiken, de var nog sjuka när det var matte i skolan. Det är dags att sluta drömma och hålla sig till verkligheten när det gäller publikintäkter och sponsorpengar. Brandkårsutryckningar med swisch och andra hjälpinsatser skapar inget förtroende🏒⚽️🤣👊🏻

måndag 10 december 2018

EN GRÅ MASSA

Nästan halva SHL har spelats och märkligt nog har inte några topplag utkristalliserats. Det skiljer cirka 10 poäng, alla lag har inte spelat lika många matcher, mellan första och tionde lag. Det känns som att det är lika många lag som kan bli svenska mästare.
Det är inte helt överraskande att det ser ut så här, spelarna som kan göra skillnad är i NHL eller i KHL. Alla spelare är ungefär lika bra och det finns ingenting att värva, en önskan är att alla unga spelare i farmaligan skulle föredra SHL.

När det är dags för landskamper går det att plocka ut fyra lag som är ungefär lika bra. Alla vet att när det är dags för VM kommer NHL spelarna att dominera, annars har vi ingen chans att slåss om medaljer. Spelarna i SHL sitter i en guld position, de är medvetna om att konkurrensen är minimal och kan skratta hela vägen till banken. Det är ingen lätt uppgift för sportcheferna att hitta bra spelare till en rimlig ersättning.

Att det är så lite som skiljer lagen gör att varje match blir oviss och den här spänningen tycker supportrarna om, därför behöver inte kvalite vara avgörande för att publiken skall fylla hallarna.Det som känns lite tråkigt är att alla lag spelar lika. Alla flänger och far överallt, inget fel på intensitet och kämpa takter men det krävs ingen större spelförståelse att utföra dagens ishockey. Det kanske är så enkelt att dagens spelare inte kan spela på något annat sätt, de saknar utbildning.


måndag 3 december 2018

VIK HOCKEYÄR SMARTA

Efter några år med dålig ekonomi och spel i div1 verkar det ha vänt för VIK hockey. Västerås är av tradition en ishockey stad och supportrarna är värda den här framgången. Ledarna har förstått att det skiljer inte mycket mellan spelarna på den här nivån därför har inga spektakulära värvningar genomförts. De har lyckats hitta spelare som är beredda att underordna sig laget och vara nöjda med det.

Många lag spelar ett spel de inte behärskar, VIK har förstått att man behöver inte vara spektakulär det är bättre att vara smart och minimera misstagen. Ett av få lag som kan stänga en match när man har en uddamålsledning. Målvaktsspelet har varit lysande, men det beror också på att försvarsspelet över hela banan håller hög klass.

Efter framgång är det lätt att spelarna börjar fuska och tappa ödmjukheten, men jag tror inte den duktiga ledarstaben tillåter det. Alla vill spela i ett framgångsrikt lag och i truppen är det lagom konkurrens. VIK hockey kan se fortsättningen med behärskad optimism.🥅😀

tisdag 27 november 2018

LOJALITET

Inte helt oväntat har två tränare fått lämna sina uppdrag i SHL Brynäs och HV71 har haft det tufft i säsongsinledningen, i och med att elitidrott är resultat fixerat var det ingen överraskning att det skulle hända någonting.
De som tog över var assisterande och jobbade intensivt ihop med huvudtränarna. De nya tränarna har naturligtvis varit med och format spelidé och laguttagning. Det jag inte förstår är hur de kan ta över efter sin kompis som man jobbat så tätt inpå. Det känns som man sticker en kniv i ryggen på sin huvudtränare. Det är väl som i ishockeyn för övrigt man är sig själv närmast.

Förstår heller inte hur klubbarna tänker, skall det till en riktig förändring måste man göra ett rent bord nu känns det som konstgjord andning. Om inte de assisterande fattar att de skall vara lojala bör klubbarna ha förstått bättre.

söndag 25 november 2018

LUNDBERG HAR LYSSNAT

Efter en turbulent höst med starka protester från fansen, som har varit missnöjda med hur möjligheterna har varit att ta sig upp till SHL. Om detta har inneburit att ensamutredaren Lundberg har lyssnat på protesterna tvistar de lärda. Jag är övertygad om att både han och klubbarna har haft protesterna i bakhuvudet.

Nu är tanken att ett lag från Hockeyallsvenskan blir garanterad en plats i SHL och ett lag får lämna SHL. Det är bara att hoppas på ett positivt besked när distrikten skall rösta i juni. Viktigt för svensk hockey att fler klubbar får möjlighet att drömma.

Nu är det här bara ett steg i rätt riktning, för att hela hockey-Sverige skall leva måste det införas övergångspengar till de som producerar spelare till SHL och Hockeyallsvenskan. Då menar jag inga löjliga utbildningsbidrag, rejäla förhandlingar och betalt efter status på spelaren.

Dessutom ta bort krav på antal sittplatser det måste vara upp till varje förening att utforma hur man vill fördela sitt och ståplatser. Finns ingen anledning att bygga dyra palats som står halvtomma och blir en belastning för kommunen och föreningen.

NU ÄR DET DAGS ATT HOCKEY SVERIGE OCH KLUBBARNA TÄNKER LÄNGRE ÄN NÄSTA MATCH !!

fredag 16 november 2018

”POPPE” FÅR LÄMNA

Sverige får en ny förbundskapten i ishockey har förbundet meddelat. Den nya förbundskaptenen blir Garpenlöv och han har redan meddelat att det blir nya assisterande tränare. Att ”POPPE får sluta efter åtta år är inga konstigheter, men tidpunkten för beskedet känns mycket märkligt.

Vilken konstig situation ”POPPE och Garpenlöv skall jobba ihop hela året med vetskapen att Garpenlöv egentligen inte vill ha ”POPPE” i sitt lag. Det känns som att förbundet hade hoppats att ”POPPE” skulle ha sagt upp sig.

Det finns många frågetecken i den här soppan. Varför väntade inte förbundet till efter säsongen? Vad har Garpenlöv för meriter som gör honom till förbundskapten? Om det inte fanns någon annan,är han mer lämpad än ”POPPE”?

MAN SKALL INTE TRAMPA PÅ DE TÅR SOM TILLHÖR DEN RÖV MAN SKALL SLICKA!
👊🏻🏒

tisdag 13 november 2018

ORGANISATION

Den sista tiden inom fotbollen har organisation och disciplin blivit populära ord. Det började med svenska landslagets framgångar i VM och fortsatte med SM guldet till AIK. Tidigare pratades det mest om Barcelona och deras sätt att spela. Att prata om organisation och disciplin var som att svära i kyrkan nej det skulle vara ord som passningsorienterad, kreativitet, bollinnehav och rolig fotboll.

Att ställa krav på spelare att de skall hjälpa till att försvara och veta exakt vad de skall göra är inte populärt. Många vill ha en fri roll helt utan ansvar när motståndarna har bollen. I landslaget och AIK hjälper alla 10 utespelare till i försvarsspelet därför har framgångarna blivit verklighet. Det här låter tråkigt,försvarsspel är inte roligt, det roliga börjar när laget har bollen det är då kreativitet sätts på prov. Bra försvarsspel behöver inte innebära dåligt anfallsspel, för att bli riktigt bra måste man klara av båda delarna. Att vara dålig både på anfalls och försvarsspel är ingen bra kombination.

Hammarby hade i stort sett samma kvalite på sitt material som AIK, skillnaden är att HIF laget har för många lyxspelare som bara lufsar omkring när de skall försvara och inte tar ansvar. När kaptenen Hamad ger fel signaler är det fler som tar rygg och därför slarvade laget bort en given Europa plats.

Det är tränarna och de ledande spelarna som sätter sin prägel på laget. Andersson och ”Granen” är bra ambassadörer för svensk fotboll.⚽️👊🏻

fredag 9 november 2018

AVSLÖJADE

Nu skulle Malmö FF visa sin förträfflighet, hemmaplan och gräs. Det primitiva Sarpsborg från Norge skulle få se hur man spelar fotboll. Det vi kunde konstatera efter första halvlek var synonymt med matchen i Norge, norrmännen sprang mer och vann duellerna. Inför andra halvlek hade alla förväntat sig att Malmö FF skulle ta över, istället får de vara glada för att de lyckades kvittera.

Ännu en gång blev Malmö FF avslöjat, de har helt enkelt inte kvalite i laget för att spela den fotboll de vill. Det är alldeles för många spelare som har fel självbild. Laget består av bra allsvenska spelare, blir inte ens mästare i Sverige, men det krävs mer för att lyckas internationellt. För många som har bäst före datum, det saknas ungdomlig entusiasm och spelare som är beredda att skita ner sig. Det är dags att pensionera en del spelare om man vill fortsätta vara ledande i svensk fotboll. Antonsson var den ende som skapade några målchanser och målskytt dessutom, han blev utbytt. Rosenberg var med i programmet eftrlyst, men är man kung spelar det ingen roll.

Nu till något roligareTre Kronor ställde upp med ett internationellt oprövat lag och ställdes mot Tjeckien på bortaplan. Laget klarade sig förvånansvärt bra och var respektlösa många tog chansen och ville vara med och kriga om de få VM platser som står till förfogande. Blir spännande att följa resten av turneringen

lördag 3 november 2018

PER KENTTÄ OSKARSHAMN

Att vara sportchef är inget lätt jobb framförallt när inte de ekonomiska musklerna finns. Oskarshamn visste vad de gjorde när de hämtade Per från Asplöven. På något mirakulöst sätt lyckades han förvandla Asplöven till ett respekterat lag i Hockeyallsvenskan. Vad jag kan förstå skötte han det mesta i föreningen och han var inte rädd för att jobba.

Förra året lyckades han direkt göra Oskarshamn till ett topplag. Inför årets säsong blev laget av med alla sina tongivande spelare och tränare, nu var det väl omöjligt att försvara en topplacering? Per tog fram trollspöet ytterligare en gång och hittade spelare där ingen annan ens funderade att söka. Nu leder laget Hockeyallsvenskan och sopar banan med sina konkurrenter.

Den här mannen måste ha en enorm fingertoppskänsla och sedan sitter han nog inte på sitt kontor och rullar tummarna. Oavsett hur säsongen slutar måste Oskarshamn försöka skriva ett långt kontrakt, för den här typen av människor växer inte på träd.

Per visar att det inte bara är pengar som styr verksamheten👍🥅

onsdag 31 oktober 2018

SHL ANALYS

Nu har alla lag spelat mot varandra och vi har fått en liten fingervisning om hur det står till i respektive lag. Om vi tittar i de nedre regionerna ser vi inga större överraskningar. För mig är det väntat att Rögle, Örebro, Mora, Timrå och Brynäs skulle få slåss för att slippa kval. Många tycker att Rögle skulle vara högre upp i tabellen, några fler poäng kanske, men jag var tveksam till nyförvärven utom Sjögren men han har inte spelat ännu.

De stora överraskningarna finner vi i toppen av tabellen, om vi börjar med MALMÖ har de blivit en lagmaskin. Inför säsongen plockade de bort dyra kontrakt, för ekonomin räckte inte till plus att de så kallade stjärnorna inte var beredda att göra jobbet. Att ha spelare som har en dålig självbild är förödande för lagmoralen. De här spelarna som tror att de är skyttekungar men gör bara 7-8 mål och oftast är de inte intresserade av lagets bästa. Nu har laget bra målvakter och ett lag där tränarna vet vad de får varje dag, spelar ingen roll vilka som är på isen.

LINKÖPING är en ännu större överraskning tidigare år har alla pratat om, i år är det dags för Linköping men det har aldrig räckt hela vägen. Årets start har gett självförtroende för nya tränaren och de yngre spelarna har verkligen lyckats prestera. Det skall påpekas att den normale skyttekungen Brock Littel har missat många matcher. Nu gäller det att inte få vattenskalle utan fortsätta vara ödmjuk inför varje match då kan det bli en rolig säsong.

Ett lag som är på dekis för tillfället är SAIK. Jag varnade inför säsongen, har de äldre fortfarande passionen? Kommer nyförvärven att tillföra någonting? Hittills kan man svara nej på båda frågorna. SAIK har för många så kallade stjärnor som blir frustrerade när de inte får göra poäng. Tidigare år har det funnits flera spännande unga spelare som har drivit på de äldre. Med så pass många skickliga spelare tror jag att det vänder om de lägger prestigen åt sidan och gör skit jobbet och spelar lite enklare.🥅😂

fredag 26 oktober 2018

TRÖTT PÅ MALMÖ FF

Jag har beundrat Malmö FF hur de har skött sin verksamhet och utvecklat sina talanger. De har dominerat svensk fotboll de sista åren och gett oss några oförglömliga minnen med bra prestationer ute i Europa.
I år har det inte varit samma flyt, blir inte mästare trots bäst förutsättningar och igår hade laget chansen att skaffa sig bra förutsättningar för avancemang i Europa League. Om det inte går Malmös väg klagar man på motståndare eller dåligt konstgräs.

Matchen mot Sarpsborg var inget undantag, motståndarna spelade en primitiv fotboll med långa bollar och mycket kamp det passade inte primadonnorna från Malmö. Vad jag kunde se hade inte Malmö många bollar till rätt adress och skall vara nöjda med en poäng. Man måste väl kunna anpassa sig till olika typer av motståndare? Nu är väl inte Malmö FF Sveriges Barcelona utan innehåller många mediokra spelare.
Om de slutar gnälla och tar upp kampen kanske de kan vinna returen och säsongen får ett lyckligt slut.🤣😤⚽️


fredag 19 oktober 2018

RÖGLE VILL KÖPA?

Det går rykten om att Rögle vill köpa Alexander Johansson från FBK. Det måste vara en av de bästa affären FBK har gjort sedan Olle Öst var sportchef, om det nu ligger någon verklighet bakom detta påstående. Tänk att bli av med ett dyrt kontrakt och bli av med en spelare som har helt fel självuppfattning om sin kapacitet.
Det visar vilken panik det är hos Rögle som tror att Johansson skall kunna lyfta Rögle ur träsket. Ett gott råd till FBK tveka inte om denna möjlighet blir möjlig, då blir ni av med ett problem av alla dessa spelare som helt har missuppfattat vad hårt arbete och disciplin går ut på.

Varför släppte Växjö Johansson om han nu var en sådan fantastisk spelare? Att han sedan blev kapten i FBK är en gåta, då måste det vara brist på ledaregenskaper i laget.

Med denna affär om den blir av kommer FBK att lyfta!!


torsdag 18 oktober 2018

FANSENS UPPROR

Nu börjar det hända saker i svensk ishockey, fansen i SHL och Hockeyallsvenskan har tillsammans skrivit ned fem punkter som skulle göra att hela hockey-Sverige skulle få lite framtidstro.

1 Segrare i respektive serie skall gå upp och sista lag åka ur.
2 Bara sportsliga kriterier skall gälla.
3 Riv upp alla krav på arena kapacitet
4 SHL- Hockeyallsvenskan- Hockeyettan skall vara en organisation
5 Bättre information och samarbete med supportrarna.

Jag instämmer med alla synpunkter men skulle vilja lägga till en punkt som jag tror är viktig för att de mindre klubbarna skall överleva. Det måste införas rejäla övergångspengar inte bara några allmosor. Många spelare som idag spelar i SHL är fostrade i div1 eller Allsvenskan. För att de här klubbarna skall ha råd med bra tränare måste de få betalt för sin talangutveckling.

Det skall bli mycket spännande att se vad enmansutredningen har kommit fram till. Kommer den att kunna tillfredsställa hockeyfansen? Eller kommer den att riva upp ytterligare känslor.

Det känns lite märkligt att ishockeyförbundet inte har fattat vad som är viktigt för ishockeyns framtid utan det är supportrarna som kommer med dessa kloka idéer. Vi vill inte ha något NHL i miniatyr utan en svensk modell som värnar alla klubbar.

LÅT HELA HOCKEY SVERIGE LEVA!!
👊🏻🥅🏒

fredag 12 oktober 2018

V75 TIPS

Nu är det dags för SM på V75, här kommer en noggrann genomgång.

1 SAIK Inte lika snabb som tidigare, litar på rutinen.                        80
2 LULEÅ Letar efter formen, får ta bort broddarna.                          120
3 TIMRÅ Ny i klassen har överraskat, finner distansen för lång?      200
4 MORA Gillar inte att resa, trivs bäst på Rättvik.                              220
5 BRYNÄS Ommöbleringar i stallet, provar barfota runt om.            150
6 ÖREBRO Visar inget av värde får slåss för en matlapp.                   190
7 DIF Favorit som går på alla distanser, spets och slut.                         25
8 FBK  Fel balanserad och norska skygglappar ingen bra kombination 150
9 LINKÖPING Vilken överraskning, jänkarvagn igen, ny skräll?          75
10 HV71 Typisk mittfältare som hoppas på högt tempo.                         95
11 VÄXJÖ Vinner utan att övertyga, rycker snart skorna, se upp!          35
12 VF Sjukdomar i stallet visar ändå styrka, med på målfotot.                40
13 RÖGLE Stallskrik som letar form, inget för spelarna den här gången 230
14 MALMÖ Gör aldrig en dålig insats, gedigen travare bra plats chans.  70

Den här årgången är mycket svårtippad, gardera så mycket som plånboken tillåter. Om ni vill leta skrällar läs Micke Nybrink. LYCKA TILL!




fredag 5 oktober 2018

FBK:S MARDRÖM

Säsongen har bara börjat och det hinner hända mycket innan man kan summera. En bra start är ändå viktig för att slippa alla spekulationer och det är nog dags att FBK vinner nästa match innan hela havet stormar. Det var optimistiska tongångar från ledningen innan säsongsstarten. Nu skulle det vara slut på det gamla FBK, nu var det dags för ett modernt spelade lag där de skulle äga pucken och ha långa anfall. Det här var en fortsättning på förra årets publiksuccé. Laget åkte ut i kvartsfinal förra året.

Det som är märkligt med årets start är att målvakten har varit lagets bästa spelare utan konkurrens. Alla andra nyförvärv har man inte sett röken av inte de gamla heller för att vara ärlig. Om modern ishockey innebär att spelarna skall flänga omkring överallt har FBK anpassat sig på ett bra sätt. De som har C och A på bröstet skall personifiera laget, Ryno och Johansson har ett kroppsspråk som är bedrövligt de är inte beredda att offra en hörntand för laget. De åker mest omkring och tycker synd om sig själva.

Det här laget är inte så bra som alla tror och spelarna har fått fel självbild. Sker det inte en attityd förändring blir det en lång och tung säsong. Jag tror att supportrarna skiter i om laget spelar modern eller omodern ishockey, de vill se laget offra sig och göra allt som står i deras makt för att vinna matcher.🏒🥅👊🏻

måndag 24 september 2018

50.000 !!

Hur är det möjligt att det kan komma så mycket publik till en fotbollsmatch i Sverige? Det är ingen liga som har något större förtroende i Europa. Malmö var nyligen i Belgien och var chanslösa, laget är troligtvis bäst i Sverige för tillfället.

Det är inte kvalite som är avgörande för att publiken skall fylla arenorna, som tur är, utan rivalitet mellan lag från samma stad eller närliggande städer som kallas derby. Det här bygger ofta på hat kärlek från många år tillbaka. Tur för svensk fotboll att de här derbyna finns annars skulle det vara en ointressant liga. Nu ser det ut som Helsingborg kommer in i finrummet vilket innebär att vi kan se fram emot ett hett Skåne derby.

Det är ingen skillnad när det gäller ishockey publiken bryr sig inte om passningsspelet är undermåligt de vill se kamp och rivalitet. Om inte intresset för SHL skall bli mindre för varje år är det dags att utöka ligan med fler lag och införa derbygrupper. Lagen i derbygrupperna skall mötas flera gånger. Det blir alltid något lag som blir lidande det får man ta i beräkningen. Naturligtvis skall lagen kvalificera på sportsliga grunder till SHL. Det är inte förbjudet att drömma och följande derbygrupper är inte helt orealistiska i dagsläget.  
NORD
SAIK
LULEÅ
LÖVEN
MODO
TIMRÅ
VÄSTRA
BRYNÄS
MORA
LEKSAND
ÖREBRO
FBK
ÖSTRA
DIF
AIK
SSK
LINKÖPING
HV71
SÖDRA
VÄXJÖ
VF
MALMÖ
RÖGLE
KARLSKRONA


 

     
                             








fredag 21 september 2018

HOCKEYNS FRAMTID

Det pågår en utredning om hur svensk ishockey skall se ut i framtiden. Lagen i div 1, Allsvenskan och SHL har fått lämna sina synpunkter. Beroende på vilken position laget har i näringskedjan pratar man för sitt eget bästa. Ligger laget i botten på SHL vill man ha en stängd liga är det ett topplag är SHL för litet då drömmar man om en Europa liga. Det är det här som är problemet ingen ser till svensk hockeys bästa.

Seriesystemet är alldeles för krångligt vanliga intresserade vet knappt hur det fungerar, För att inte prata om alla idiotiska regler när det gäller hallar och antal sittplatser. Det måste vara helt ointressant om någon förening vill ha mer stå än sittplatser, viktigare att laget är bra på ishockey. Efter ett år i SHL har Karlskrona en fin hall som kommer att kosta massor med pengar i Allsvenskan. Självklart skall klubbarna ha ordning på sin ekonomi, men nu känns det som många klubbar inte kommer att kunna leva upp till de hårda kraven.

Det är dags att sluta titta på NHL och hitta ett bra system som passar svensk ishockey. Självklart skall sista laget i SHL automatiskt flyttas ned och segraren i Allsvenskan flyttas upp. Utöka SHL och ta bort Allsvenska som är en ruin serie där spelarna lär sig att åka buss. Fyra div1 serier som blir ekonomiskt försvarbart, sedan spetsar man till det efter jul. Då blir det en Allsvenska där segraren tar steget upp till SHL Låt sunt förnuft segra så att inte många klubbar måste lägga ned sin verksamhet.

Svensk ishockey är inte bara SHL, utan bredd ingen topp.




måndag 17 september 2018

SHL PREMIÄR

Resultaten i premiären var i stort sett som förväntat. Det finns ingen anledning att dra några slutsatser efter en premiär. Det var många som höjde på ögonbrynen när topptippade DIF förlorade mot VF. Vi som såg matchen kunde konstatera att det var målvakten Mattsson som räddade VF. DIF såg bra ut och kan sova lugnt, VF är inget dåligt lag så förlusten är inget att skämmas över.

Att botten tippade Timrå och Mora kammade noll visar bara att det blir en jobbig säsong för respektive lag. Det gäller att fixa någon trepoängare i början om fansen inte skall tappa sugen. FBK vann fullt rättvist mot ett blekt HV71, siffrorna var i underkant. Hemmastarka Norrlandslagen LULEÅ och SAIK vann utan att behöva visa upp sitt allra bästa.

Sportchefen i Växjö hade ett mycket intressant inlägg i debatten om lönerna i SHL. Han påpekade att många mediokra spelare tjänar alldeles för stora pengar jämfört med vad de presterar. De yngre fick också en känga, många är inte nöjda med 45000 i månaden. Det är en månadslön som de flesta i samhället bara kan drömma om. Jag är den förste att instämma i sportchefens resonemang. Kvaliten blir sämre och lönerna ökar det är ingen bra kombination.

Är det dags för prestationslöner?🏒🥅

torsdag 13 september 2018

STACKARS ISLAND

Lilla Islands fotbollskrigare har charmat en hel fotbollsvärld. Det är inte bara fotbollsspelarna som har väckt uppmärksamhe fansens hejaramsor har spridits över hela världen. De har kvalificerat sig både till EM och VM. Under Lagerbäcks ledning chockade de England med en historisk seger. Det som har symboliserat Island under Lagerbäcks ledning är krigarmentaliteten och organisationen. Laget har inte varit imponerade av sina motståndare men samtidigt har de förstått hur de måste spela för att få framgång.

Efter VM tackade Lagerbäcks assisterande för sig och en ny tränare skulle tillsättas, valet föll på Hamren. Efter två matcher med ny ledning har Island den smått otroliga målskillnaden 0-9 det är inte ishockey eller bandy vi pratar om. Oavsett hur bra motstånd laget har mött är det stort sett omöjligt att släppa in så många mål i fotboll. Kuriosa är att Sverige råkade ut för samma sak, inte lika illa, när Hamren tog över Sverige efter Lagerbäck.😂

Det är bara att hoppas spelarna själva tar tag i situationen och förklarar för nya ledningen vad som måste hända för att framgångssagan skall fortsätta. Alla svenska tränare har inte den förmågan utan en del är drömmare. Det är inte fel att drömma men ibland måste man hålla sig till verkligheten.

På lördag är det dags för SHL premiär🥅🏒😁


tisdag 4 september 2018

TOPP 8

8 MALMÖ
 Ledningen har rättat mun efter matsäcken och rensat ut dyra kontrakt. Detta behöver inte innebära att resultatet blir sämre, nu har de ett lag med hårt arbetande spelare och bra målvakter. Det gäller att starten blir bra så att de lockar mer publik än tidigare säsonger, så att ekonomin kan förbättras.
7 LULEÅ
Kommer garanterat att släppa in lite mål och nöta ner många motståndare. Backen Gustavsson är en klass värvning, en gedigen spelare som tränarna kan lita på. Däremot förstår jag inte hur Connoly skall räcka till med sin något tröga skridskoåkning.
6 SAIK
Ett annorlunda lagbygge med många veteraner, nu har inte ålder någon betydelse men jag undrar om de brinner lika mycket som tidigare säsonger. Dessutom saknas stabila backar, de har svårt med att värdera situationerna. Nyförvärven Olimb och Altonen är inga spelare att luta sig emot när det blåser upp till storm.
5 HV71
Har fått ihop en spännande trupp med rutin och ungdomlig entusiasm. Håller målvakterna blir det en topplacering. Alla lag letar efter kloka CF här har ledningen lyckats värva Ljung från DIF, som kommer bli en viktig pusselbit. Backen Andersson har sina defensiva brister, men i pp bör han kunna hjälpa laget. Förra säsongen var spelarna mycket skadebenägna det får inte upprepas om de vill vara med i toppen.
4 FBK
Nya målvakter, behållit backarna och en ny CF Johansson som kommer bli ett utropstecken. Det har inte varit speciellt stor omsättning på spelare, nu är det dags att leverera om den fantastiska publiken skall fortsätta fylla hallen. För att de högt ställda förväntningarna skall infrias måste rutinerade spelare som Martin och Alexander Johansson kliva ur skuggan. Även juniorerna Steen och Zetterlund kan inte vara lovand längre.
3 VF
Truppen ser inte lika skräckinjagande ut som tidigare år, men det finns tillräckligt med kapacitet för att vara med i toppen. Kommer säker några tillskott under säsongen om det inte fungerar. Det finns en del ungdomar som kan få ett genombrott, kanske ingen ny Dahlin men gott nog. Kapten Lundkvist ser till att inga spelare tar semester utan fortsätter att driva laget.
2 VÄXJÖ
De regerande svenska mästarna blir jagade, men de är trygga med sitt spel och fortsätter vara ett topplag. Om det räcker till ett nytt guld, inte med nuvarande trupp men de är suveräna att hitta de sista pusselbitarna. Intressant att följa ungdomarna Bokk, Röndbjerg och Holmberg. Har sett Växjö två gånger och blivit imponerad av nya forwarden Ortega, kanske ett fynd.
1 DIF
Det här tipset grundar sig på att de har Sveriges två bästa CF Enqvist och Josefsson och att laget har gjort framsteg sista året, samma ledarstab som har fått satt sin prägel på laget. Om de skall klara första platsen måste Reideborn spela på samma nivå som förra året. Axelsson är ett spektakulärt nyförvärv, jag tror inte han får härja lika fritt som i FBK. Kommer att ställas större krav på disciplin och då blir han en tillgång.

måndag 3 september 2018

SHL ANALYS

Snart börjar SHL och alla lag är säkert väl förberedda och förhoppningsfulla. Det gäller att visa god ton utåt för att publiken skall ställa upp och fylla arenorna. Årets serie är svårtippad, det enda säkra är att Timrå och Mora hamnar i botten. För övrigt känns många lag otroligt jämna, men jag skall försöka mig på en rangordning. Jag börjar i botten på tabellen.

14 MORA
Laget hade problem redan förra året och de kommer inte bli mindre i år. Jag hittar inga spelare som kan lyfta laget till säker mark för att slippa kvalspel. Det är nog bäst att klubben inriktar sig på att vara i toppform till våren.
13 TIMRÅ
Laget gjorde en fantastisk säsong förra året som lyckades kvalificera sig för SHL. Tror att alla är införstådda med att det blir tufft, men ledarna kanske trollar igen. Skall bli kul att följa 18 åringarna Hållander och Olofsson. Timrå är duktiga att fostra egna talanger.
12 ÖREBRO
Kommer inte bli indragna i bottenstriden, men svårt att nå topp åtta. Det här är en främlingslegion, halva laget är importer. Det gäller för ledarna att se till att alla hittar sina roller, så det inte blir något gnissel i maskineriet. Årets värvning var Palushaj från Brynäs, han hade drömt om att få representera Örebro inte för att han fick bättre betalt. ” Det är så man blir tårögd”.
11RÖGLE
Årets snackis här förväntas stordåd och en placering på övre halvan. Sjögren är ett bra nyförvärv, men övriga nya har mycket att bevisa. Tror att backarna får svårt att hänga med och att laget inte pallar med alla förväntningar. Det här påminner lite om när pollen kungen var på hugget.
10 LINKÖPING
Försöker få framgång år efter år men det räcker aldrig hela vägen. Årets trupp ser lite tunnare ut än vanligt och det kan bli en kämpig säsong. Laget får hoppas att Little har krutet torrt och är lika målfarlig som tidigare säsonger.
9 BRYNÄS
En av seriens bästa backbesättning, därför kanske placeringen förvånar. Tycker att målvakts och forwardssidan inte håller samma klass därför blir placeringen därefter. Laget hoppas mycket på Danielsson att han skall bidraga med målskytte. Han är inte 25 längre och tror inte han frälser Brynäs.

I morgon tittar jag på topp åtta.

måndag 20 augusti 2018

DIF BLÖDER

DIF fotboll har det tungt för tillfället 0-7 på två matcher. Det är i sådana här situationer det blir oroligt i en förening. Allt som spelare och ledare säger läggs i vågskål, därför blir alla uttalande otroligt viktiga. Det gäller att inte lägga för mycket vedträn på brasan.

I pausen i gårdagens match mot Kalmar blir lagkaptenen Jonas Olsson intervjuad. Han sågar klubbledningen jämns med fotknölarna, vi har sex mittbackar, sex yttrar, en forward och en back då blir det inte lätt.

Jonas Olsson är inte bara kapten säkert den spelare som har bäst betalt och han spelar bara varannan match utan att övertyga, långsam och hans passningar håller ingen högre kvalite. Istället för att ta tag i sitt eget spel och stötta laget skyller han allt på klubbledningen. Jag skulle bli förvånad om inte Olsson har gjort sin sista match i DIF, det finns yngre och bättre spelare på hans position. Agerar inte föreningen i en sådan  här situation blir det svårt med trovärdigheten i framtiden.

onsdag 15 augusti 2018

MEDIOKER ALLSVENSKA

Det var fyra lag som skulle försöka ta Europa med storm och tjäna stora pengar som skulle trygga ekonomin för många år framåt. AIK,DIF och Malmö fick behagliga lottningar, att Häcken skulle slå Leipzig hade ingen räknat med. Nu kan vi konstatera att alla är utslagna. Jag vet att Malmö har en fribiljett till Europa League, men det är naturligtvis en skuffelse att Champions League kvalet är avslutat mot Ungerska mästarna.

Många vill påstå att Allsvenskan är bättre än någonsin, de får nog omvärdera sina åsikter efter de här förlusterna mot anonyma lag från Europas bakgård. Malmö har hamnat helt snett med sina rekryteringar till årets trupp. Nu förlitar man sig på en massa föredettingar som har bäst före datum eller är skadade. Tidigare år har det alltid funnits ett antal intressanta ungdomar som har satt press på gubbarna. Nu lider inte Malmö av någon penga brist så uttåget är ingen katastrof. Det här visar bara att det inte är så lätt att hitta rätt spelartyper trots en guldgruva att ösa ur.

Det är tur att Stockholms klubbarna ligger i topp då kommer publiktrycket att hållas vid liv och vi kommer att få se publiksiffror mellan 20-30 tusen på deras hemmamatcher. De som klagade att inga Allsvenska spelare blev uttagna i VM truppen har säkert fått sig en tankeställare. Det går att få framgång utan stora pengar det är bara att titta på Giffarna från Sundsvall, föreningens ledare måste vara trollkonstnärer. Även Östersund gör det bra trots att de har blivit av med halva laget, det kanske säger mer om kvaliten på serien än Östersunds förträfflighet.

Egentligen gör det ingenting vilken kvalite ligan har bara publiken kommer!!

måndag 30 juli 2018

HERRE GUD VSK

VSK är en fotbollsförening med anor från högsta divisionen och hela staden har väntat på att laget skall ta sig uppåt i seriesystemet. Efter många säsonger med strul skulle det äntligen bli ordning och reda. ”Vigge” pengar och en handplockad tränare med tre års kontrakt skulle vara garantier för en serieseger.
Helt enligt planen leder VSK serien inför höstspurten. Plötsligt efter sju månader duger inte Fredheim som tränare, hans ledarskap passar inte föreningen. De som anställde tränaren på tre år måste naturligtvis ha gjort en riktig analys av ledarskapet, så det kan inte ha kommit som någon överraskning.

Utan att veta någonting måste man få spekulera att det är andra faktorer som ligger bakom uppsägningen. Det har gått att läsa mellan raderna att skyttekungen var missnöjd med hur laget spelade och han blev till och med utbytt, så får man inte behandla en ”stjärna”. En tränare som ser till lagets bästa och inte bryr sig om vad spelare har gjort tidigare får fiender. När denna typ av personer dessutom kontaktar andra som inte har fått tillräckligt med speltid är drevet igång. Är inte styrelsen stark nog köper de spelarnas gråt.

I dagens egoism får man inte ställa krav på att spelare skall jobba för lagets bästa utan bara att de har roligt och gör mål, att  VSK har släppt in minst mål och leder serien betyder tydligen ingenting.

De nya tränarna har presenterat vad de står för, en rolig, offensiv, modern, snabb kreativ fotboll. De missade inget populistiskt ord. Tror inte Hamren hade kunnat sagt det bättre fattades bara ”shining”Sportjournalister och en del andra blir lyriska när de hör detta. Jag min gamla sportfåne trodde att idrott gick ut på att vinna oavsett hur det ser ut, men det blåser kanske nya vindar.

lördag 21 juli 2018

BÄTTRE BETALT!

Det pågår en debatt om vilka datum som skall gälla för övergångar mellan SHL och hockeyallsvenskan och hur mycket spelaren skall kosta. Nuvarande system är helt galet det gäller alla övergångar både i Sverige och till NHL. Det måste löna sig att producera bra spelare annars tröttnar de mindre klubbarna om man inte får en skälig ersättning har man heller inte råd med duktiga tränare. Svensk ishockey måste förstå,utan en bra bredd blir det svårt att hänga med i världstoppen. Många duktiga spelare har fått sin uppfostran i det lägre seriesystemet.

Dagens system där man får betalt efter ålder verkar helt förkastligt. Åldern skall inte vara avgörande utan kapaciteten på spelaren. Om spelaren har kontrakt skall det till en förhandling där det allsvenska laget sätter prislappen, vad är det annars för mening med kontrakt. Det blir omöjligt att ha en planering under rådande omständigheter där lagen inte vet vilket lag de kan ställa på isen när det är dags för premiär.

Nu får vi bättre betalt av NHL hör man varje år ändå skriver de med kleti och pleti. Det beror naturligtvis på att det är alldeles för billigt. De kan chansa och hoppas på en fullträff, skulle det vara mycket dyrare skulle NHL tänka både en och två gånger innan kontraktsskrivning. Det mest konstiga är att det inte är någon skillnad om spelaren är rankad nummer 1eller 145.

Kommer det inte hända någonting med ersättningsnivån kommer svensk ishockey att få bekymmer, då kommer vi bara att ha ett 20 tal lag resten är korpen. Det är dags att samarbeta för svensk ishockeys bästa och kasta bort skygglapparna. Svensk fotboll lever på sina försäljningar utomlands och spelarna är villiga att skriva långa kontrakt för att klubben skall få bra ersättning .🌞🏒

måndag 16 juli 2018

OTUR?

Kan man ha otur i idrott ? Efter VM finalen i fotboll är den frågan berättigad. Kroatien gjorde allting rätt i första halvlek och ett blekt Frankrike gjorde ingenting ändå leder Frankrike med 2-1 i halvlek, ett självmål och en horribel straff förstörde matchen för Kroatien. Kroatien var tvungna att jaga en kvittering och Frankrike kunde göra det de är bra på kontra och mycket riktigt kom 3-1 och ett tappert Kroatien kunde inte resa sig ytterligare en gång.

Det här med tur och otur kan man diskutera till leda, men för att bli världsmästare i fotboll måste man ha tre T, TUR TALANG TIMING. Det är bara att gratulera Frankrike till en fantastisk turnering.

SUMMERING VM
1 De som har haft bollen mest har inte haft något lyckat VM.
2 Välorganiserade lag där alla spelare har deltagit i defensiven har haft framgång.
3 Lag med världsstjärnor som själva skall göra allting försvann tidigt.
4 Fasta situationer och kontringar har varit mer avgörande än i tidigare turneringar.
5 Flera lag som kan utmana de mer etablerade nationerna.
6 Lag som har litat på rutin och proppmätta stjärnor fick en tankeställare, Tyskland, Argentina och Uruguay.
7 VAR trots en del mystiska beslut har det kommit för att stanna kvar med lite justeringar.

Nu dröjer det fyra år till nästa fest och den skall äga rum i Qatar på vintern. Hur är det möjligt att detta land kan få arrangera fotbolls VM. Vi får hoppas att detta inte blir möjligt och pamparna tänker till.

söndag 8 juli 2018

SOPPA TORSK

När det var dags för kvartsfinal hade Sverige ingen bensin kvar och det är kanske inte så konstigt efter allt springande utan boll. När laget dessutom kommer under med 0-1 blir uppförsbacken ännu tyngre. Det är inte Sveriges bästa gren att luckra upp ett samlat försvar de spelartyperna saknas. Nu lyckades laget vaska fram några chanser men precis som tidigare hade Berg inget flyt.

Det som känns lite retligt är att England inte var någon omöjlig motståndare. Ett topppresterad Sverige hade haft en stor chans till semifinal. Sverige har inte råd med någon medioker insats, samtidigt är det omöjligt att spela en hel turnering utan att det blir lite sämre ibland och tur var att den matchen kom i kvartsfinalen. Nu fick vi uppleva ett VM som angagerade hela svenska folket och hade någon innan VM påstått att Sverige skulle spela kvartsfinal hade den blivit idiotförklarad.

Det är bara att gratulera till prestationen finns inget mer att begära när man får ut max av ett lag som ingen kunde drömma om skulle utmana stora nationer i VM. Det är klart att vi hade hoppats att Berg skulle skjuta något mål och Forsberg skulle visa lite mer men helheten var suverän.

Några kommer att sluta hoppas att ledarna hittar lite kvicka spelare som kan göra skillnad på mitten och i anfallet. Nu kommer kraven att växa och många kommer att glömma hur Sverige fick den här framgången. Fansen tror att Sverige skall rulla ut motståndarna och vinna enkla segrar i EM kvalet. Nu är ledarna så kloka att de inte går i den fällan utan fortsätter på den inslagna vägen.

TACK FÖR EN SPÄNNANDE SOMMAR!

lördag 7 juli 2018

ADAM BOKVIST 17 ÅR

Alla har förstått att svensk ishockey är ganska bra på att producera ishockeyspelare framförallt backar. Många är redan etablerade i NHL och det kommer fler unga redan i år. Problemet för svensk ishockey är att unga spelare sticker iväg alldeles för tidigt, finns undantag, och hamnar i junior eller farmarligor. Den här rovdriften är förödande för svensk ishockey. NHL skriver med allt de ser beroende på att det är alldeles för billigt. Om det var som i fotbollen skulle NHL vara mycket noggrannare och låta spelarna utvecklas i svensk ishockey tills de är mogna att direkt spela i NHL.

Jag läste att någon expert tyckte att Brynäs hade misslyckats med att ge backtalangen Bokvist tillräckligt med speltid. Nu åker spelaren över och spelar juniorhockey i Canada. Förra året var han naturligtvis inte tillräckligt bra och inför årets säsong vet ingen vad som skulle ha hänt. Brynäs kan inte garantera en given plats med all rätt, det måste väl vara så att spelaren skall visa upp vad han kan. Det är inte meningen att röda mattan skall rullas ut bara för att spelaren är lovande.  Rynäs kan inte rå för att de har backar som är bättre och om jag inte kommer ihåg helt fel var han utlånad till Almtuna förra säsongen utan att göra några större avtryck.

Jag tror Brynäs har bättre koll på sin verksamhet än att den här experten skall behöva peka finger åt deras verksamhet. De har varit duktiga på att utbilda spelare.

NU LADDAR VI FÖR KVARTSFINAL

tisdag 3 juli 2018

TRÅKIGA SVERIGE

Många tycker att Sverige spelar tråkig fotboll de har inte bollen så mycket och bara försvarar. Det fanns två alternativ när Janne tog över som förbundskapten antingen spelar man för att vinna eller så har vi roligt och springer omkring utan ansvar. Som tur var valde laget rätt alternativ, det här laget skulle inte ha varit i VM om inte ALLA spelare hade förstått vad Janne mena

Det är inte roligt att vara disciplinerad och göra det svårt för motståndarna, alltid roligare med en fri roll utan ansvar. Det krävs en jordnära förbundskapten som vet vad Sverige är bra på. Alla våra framgångar i lagbollspel har byggt på bra organisation och hårt arbete. Det finns många lag som har bättre individualister än Sverige men de är redan utslagna.

Jag är trött på alla populistiska coacher som pratar om att alla skall ha roligt och utvecklas. Elitidrott går ut på att vinna och det kan man göra på olika sätt. Det står inte i historieböckerna att Tyskland och Argentina spelade rolig fotboll. Vilken tur för svensk fotboll att de fick Janne som förbundskapten han har gjort Vårt lag till krigande vikingar.

KVARTSFINAL VILKEN FEST⚽️🍾🥂

söndag 1 juli 2018

SPANSKA DIVOR

Den hittills tråkigaste fotbollsmatchen i VM svarade Ryssland och Spanien för. Förutsättningarna var självklara en drömlottning för Spanien. Det har pratats om bollinnehav och Spanien hade bollen hela tiden alla 10 var tvungna att röra bollen innan det skulle hända någonting. Det var bara ett problem det hände ingenting alla stod still och spelade till varandra.

Spanien såg proppmätta ut och var nonchalanta ingen speed och aggressivitet. Divorna såg ut att vara rädda om sina ben. Det här påminner om Tyskland för många spelare som har upplevt allt och har ingen hunger kvar. Båda lagen måste hitta nya hungriga spelare som är ödmjuka. Ingen skugga skall falla över ett talanglöst ryskt lag, de spelade efter sina resurser.

Den ena stormakten efter den andra faller ifrån det visar vilken bredd det är på bra fotbollslag. Sverige har hamnat på en bra sida och har alla möjligheter att fortsätta överraska. Skulle inte förvåna om Danmark slår ut Kroatien.

torsdag 28 juni 2018

94 VIBBAR

Trots den psykologiska smällen mot Tyskland, som kunde ha knäckt vilket lag som helst, spelar Sverige sin bästa match och vinner hur rättvist som helst. Vi vinner gruppen utan att våra tilltänkta målskyttar Berg och Forsberg har gjort mål. Jag hyllar ändå Berg som har gjort allt rätt men inte haft marginalerna med sig plus ett fantastiskt jobb för laget. Forsberg däremot har kommit helt snett in i turneringen, nu försöker han göra svårare och svårare saker istället för att börja med det enkla. Skall han få fler chanser?

Matchen mot Mexico visar en annan viktig detalj att det ena utesluter inte det andra, en bra defensiv innebär inte att anfallsspelet blir lidande och bollinnehav är överdrivet. Chanser skapas på fasta situationer och omställningar.

Det här laget är inte jämförelsevis lika bra på pappret som 94 laget, men det gäller att dölja sina brister och få alla att inse vad laget är bra på och inte tumma på detta någon gång. Utan bra ledarskap,Andersson och Granen, skulle framgången vara omöjlig. Med två så kloka människor blir det svårt för övriga att inte underordna sig lagets taktik, vakna Forsberg. Nu väntar Schweiz och helt plötsligt är vi favoriter, men jag tror det här laget med sin ödmjukhet tacklar det problemet också.

Många som älskar ishockey, jag gör det, tycker att fotbollen får alldeles för mycket beröm de är inte ens i kvartsfinal. Sveriges hockeykrigare är oftast i semi och final utan samma uppståndelse. Fotboll är en sport där hela världen deltager och det är svårt att bara ta sig till huvudturneringen. I fotboll deltager de bästa finns inga ligor som pågår, se NHL. Nej sporterna går inte att jämföra på samma dag. Det är lika dumt som att jämföra bandy och ishockey.

Det här kan bli en sommar vi aldrig glömmer. Är det någon som hört om Zlatan vill spela kvartsfinal?

lördag 23 juni 2018

CHOCKAD

Sverige gör ånyo en jättematch och utmanar världsmästarna. Tyskland hade bollen mest, det var ingen överraskning, men Sverige försvarade sig heroiskt och var livsfarliga i sina kontringar. Vi fick också 1-0 efter Toivonens iskalla lobb. Dessutom blev Sverige rånade på en straff, de så kallade VAR experterna måste ha sovit när Berg blev kapad.

Trots en mardrömsstart i andra halvlek stod laget emot en enorm press från tyskarna. När dessutom tyskarna får en spelare utvisad hade de flesta räknat in en poäng. Fem minuters tillät kändes som en halvtimme och 30 sekunder kvar kommer chocken.

Sveriges förbundskapten har gjort allting rätt sedan han fick jobbet, men jag tror att han ångrar bytena i slutet av matchen. Durmaz är ingen spelare som skall vara på plan när laget skall försvara en poäng. Han dribblade i fel lägen och tar en idiotisk frispark som avgör hela matchen. Guidetti är ingen större taktiker och det visade han också med några ödesdigra felbeslut. Hade det inte varit bättre att kasta in några som tänker på lagets bästa och är försvars inriktade? Oavgjort hade räckt för att kryssa i sista matchen. Jag vet att det alltid är lätt att vara efterklok, men den kloke Andersson förvånar mig ändå med dessa byten.

måndag 18 juni 2018

”GRANEN”

Efter Mexikos oväntade vinst mot Tyskland var Sverige tvungna att besegra Sydkorea. Det är ingen lätt uppgift för ett svenskt lag som saknar kvicka och tekniska spelare. Efter en trög inledning skapade Sverige tillräckligt med chanser för att både göra ett och två mål. Till slut fick vi en välförtjänt straff som våran kapten förvaltade på ett beslutsamt sätt. Välförtjänt att han som personifierar Sverige fick bli matchvinnare, en härlig fighter som alltid gör rätt för sig.

Med tanke på omständigheterna var det en godkänd insats nu lever i varje fall turneringen. Ett avancemang såg dock ljusare ut innan turneringen. Har svårt att se att Tyskland gör en lika blek insats igen och Mexico var en positiv överraskning. Å andra sidan har Sverige överraskat tidigare.
Vänsterkanten med Augustinsson och Forsberg hade inte många rätt, de får en halvlek till sedan är det dags att göra en förändring. Jansson fick hastigt och lustigt göra VM debut och klarade uppgiften galant.

Interessant start på VM där guldfavoriter som Tyskland,Brasilien och Argentina har förlorat och spelat oavgjort mot lag som de normalt skall vinna över utan svårigheter. Dessa lag innehåller en massa stjärnor med individuell skicklighet, men det går inte bara att spela för sig själv och lufsa omkring när man inte har bollen. Jag vet att det bara har spelats en match och de stora drakarna har möjlighet att visa sin storhet. Det är i varje fall roligt att de mindre nationerna har visat noll respekt för alla stora stjärnor. Ta rygg Sverige och visa dobbarna för arroganta tyskar.

lördag 16 juni 2018

ISLAND WOW

Island charmade hela fotbolls Europa under fotbolls EM där laget tog sig till kvartsfinal. Nu har man för första gången kvalificerat sig för VM i Ryssland. Det var ingen lätt första match man skulle ta sig an, där väntade världslaget Argentina. Lilla Island mot Messis Argentina vilket normalt lag som helst hade darrat inför premiären.

Det visades ganska snart att Island inte är imponerade av något lag istället visade de samma kaxighet som i EM. De få gånger de hade bollen skapade de vassa lägen och hade bud på ett lednings mål. Efter 1-0 till Argentina trodde de flesta att matchen var över, men för Island är ingenting omöjligt de kör på och lyckades ta med sig en poäng.

Hur är det möjligt att ett land som har lika många invånare som Argentina har fotbollsspelare kan spela oavgjort?
Det är det här som är häftigt med idrott att allt kan hända om vissa ingredienser finns med i det mindre skickliga laget. Det måste vara en fullständig hängivenhet hos alla spelare som är beredda att offra en hörntand i varje kampmoment. Alla inklusive toppforwards måste underordna sig lagets försvarsspel och ingen får falla ur ramen och ha en egen agenda. Några spelare som är individuellt skickliga och kan hota motståndaren. Dessutom en målvakt som gör sin livs match. Allt detta hade Island. HU HU HU

Det är härliga dagar man hinner knappt äta innan det är dags för nästa match.

torsdag 7 juni 2018

SPELARNAS MARKNAD

Ishockeyklubbarna håller på och försöker få ihop slagkraftiga lag inför säsongen. De flesta lag har inte många pusselbitar kvar, en del letar förtvivlat efter fynd på en tunn marknad. Det är alltid lika spännande att höra motiveringen varför en spelare väljer en klubb eller när klubben skall förklara egenskaperna hos spelaren. Spelaren har drömt om att få representera just den här föreningen och sportchefen är nöjd med att få en spelskicklig back med bra skridskoåkning och ett fantastiskt skott.
Jag förstår att man inte kan säga att vi hittade inget annat, men lite mer nyanserat skulle sätta mindre press på spelaren och inte göra fansen besvikna när de får se verkligheten.

Den hetaste övergången är Palushaj från Brynäs till Örebro. Han lyckades bra i Brynäs och de ville förlänga, men pengarna räckte inte till. Örebro var övertygade om att det inte var någon pengafråga utan han ville till Örebro för atmosfären i hallen och så hade assisterande tränaren pratat med honom.Nu är väl inte Örebro den mest attraktiva SHL klubben och utan att veta vad spelaren kostar inbillar jag mig att det inte var någon röd lapp på Palushaj.

Det är en fri marknad och det är upp till varje förening och bjuda vad man vill, har man mycket pengar underlättar det naturligtvis. Det är inte spelarnas fel att marknaden ser ut som den gör och en import har inte rötter någonstans i Sverige, de är här för att tjäna pengar och eventuellt komma till KHL.

lördag 2 juni 2018

BUROP

Minnet är kort det var inte länge sedan svenska fotbollslandslaget var höjt till skyarna. Vinsterna mot Frankrike och Italien förändrade synen på landslaget. De som inte fattade hur dessa segrar kom till buade när Sverige spelade 0-0 mot Danmark. De som trodde att vi skulle spela ut Danmark och vinna lätt har inte förstått att landslaget inte har de spelarna utan det är andra saker som gör att vi spelar i VM.

Sverige kommer inte att glänsa i VM däremot kan kollektivet och organisationen ta oss till andra omgången. Matchen mot Danmark visade att vi har en hygglig bredd och inte är beroende av någon speciell spelare. Vi måste sluta drömma utan inse att det här är ett lag där alla måste slita ont och underordna sig lagets spelidé det finns inte plats för några lyxlirare som gör lite lagom.

Jag lovar att det här laget kommer att sälja sig dyrt i VM det kommer förbundskaptenen att se till han har en förmåga att stå med bägge fötterna på jorden. Är det någon som inte vill vara med och inte förstår vad som krävs blir han utbytt.

SLUTA DRÖMMA GLÖM INTE VARFÖR VI SPELAR VM!

NIVA ÄR KUNG

Det finns många sportjournalister som försöker att analysera matcher och det som händer runt om kring. Oftast ser artiklarna ut på samma sätt, det handlar om vilka som har skjutit mål och har blivit skadade. Därför känns det befriande när Niva åker på upptäcktsfärd och beskriver hur olika förhållanden och uppväxt präglar fotbollsspelare.

Den senaste artikeln om Toivonen och Berg är bland det bästa och roligaste jag har läst. Här får man en inblick om hur bruksandan har präglat de här spelarna. Pappornas olika roller har också haft en stor inverkan på spelarna. Två värmlandspojkar från Gullspång och Torsby skall bilda anfallspar i VM, vilken saga. Det här visar ännu en gång vad viktigt det är att värna om de mindre klubbarna oavsett vilken sport det är.
Niva är inte enbart en fantastisk journalist han är dessutom en bra analytiker när han sitter med som expert i TV.

LÄS ALLT NIVA SKRIVER!!

måndag 28 maj 2018

S-HOLM DOMINERAR

 Allsvenskan gör ett uppehåll för VM och nu får klubbarna möjlighet att titta över sina trupper. En del klubbar går in i uppehållet med bra självförtroende medan andra har krishantering. Det är tre Stockholms klubbar bland de fyra första, det var många år sedan tabellen hade detta utseende. Den här situationen är bra för Allsvenskan det innebär publikmatcher varje vecka och det kommer att skrivas många spaltmeter om de berörda lagen, trots att Allsvenskan inte har någon representant i landslaget.

Tabellen är inte den väntade, det enda som stämmer är lagen i bottenstriden. Guldfavoriten Malmö FF  har underpresterat något fruktansvärt eller är truppen överskattad? Trots många miljoner på banken saknas det någonting i årets trupp. Ledande spelare som Rosenberg och Safari känns proppmätta och kan dessutom inte spela regelbundet. Det är lätt att det blir något år extra med den typen av spelare istället för att sluta på topp. När laget dessutom saknar ödmjukhet kan det snabbt gå utför. Övertygad om att det kommer hända saker under uppehållet både på spelar och ledarsidan.

Ett annat gamallt storlag Göteborg fortsätter att ha problem år efter år. Årets trupp är nog inte mycket bättre än tabellplaceringen, dessutom saknas det pengar. Det här innebär att Göteborg får hålla till på den nedre halvan. De unga spelarna är inte tillräckligt bra och etablerade spelare som Hysén, Eriksson och Samuelsson har sett sina bästa dagar.

Det här med äldre spelare som skall hänga kvar något år extra i rampljuset är ett problem i flera klubbar. Olsson i DIF är den typen som spelar en match och vilar två. De här gamla stjärnorna är också dyra i drift. Jag förstår inte att klubbarna går i den här fällan, det kanske är sponsorerna som driver på och tycker det är viktigt med namn, Jag kan räkna upp några till i Elfsborg bl.a. Holmen, Bajrami och Ishizaki. Varför är Kennedy med i HIF;s trupp? När de här föredetta storspelarna hamnar på bänken eller får spela enbart på grund av namnet blir det oroligt i laget. Det skall påpekas att det finns undantag, där äldre spelare verkligen tillför något till laget.

Nu hoppas vi att Sverige gör ett bra VM då blir det automatiskt drag kring fotbollen.

måndag 21 maj 2018

VM GULD

Det visade sig att Schweiz segrar mot Finland och Canada inte var några tillfälligheter. Sverige fick ett värdigt motstånd i finalen och höll på att stånga sig blodiga mot ett försvar som vägrade vika ner sig. Går man obesegrad genom en hel turnering är man värdiga vinnare. Den här stabiliteten som det svenska laget har visat upp beror framför allt på backarnas skicklighet, det är världsklass. Sverige hade tvåvägsbackar som var bra både defensivt och skickliga passningsspelare.

Bland CF var det Backlund och Zimbadje som fick dra det tunga lasset de fick istid i alla spelformer och klarade det galant. YF fanns det många med intensitet och målsinne riktiga yrväder som ville ha puck i både tid och otid. Arvidsson och Forsberg blev den sista pusselbiten när de sent kom in i laget. Rakel var en annan positiv överraskning som kom att personifiera det här laget. Målvaktsspelet något ojämnt men Nilsson klev fram när det som mest behövdes med några avgörande räddningar.

Det här är ett ungt lag som kan hjälpa Sverige till många glädjestunder framför TV apparaten. Det gäller att rätt spelare åker ut tidigt i NHL slutspelet och att ledarna även i fortsättningen ber på sina bara knän att det är viktigt att representera Sverige även när jag är lite trött och sliten.

STORT GRATTIS TILL GULDET👍😄🥅🏒

Nu får vi ladda om till fotbolls VM där kan vi nog inte räkna med guld, en liten annorlunda konkurrens. Janne kanske tar fram trollspöet igen och tar oss till andra rundan.

lördag 19 maj 2018

VARFÖR VANN SVERIGE ?

Det tjatas om långa anfall och puckkontroll. Experterna är oroliga direkt Sverige inte är i motståndar zonen. Matchen mellan USA och Sverige visar vad som är viktigt i ishockey, det skall påpekas att Sverige inte var sex mål bättre, USA hade långa anfall och mycket puck, men skapade bara halvchanser. Sverige gjorde ett mål och hade ett friläge i första perioden Alla svenska mål gjordes i spelvändningar och pp.

Sverige har ypperliga kontringsspelare i Arvidsson, Forsberg, Rakel mfl. när de får isyta är de livsfarliga. Sverige har kloka backar som hela tiden gör bra värderingar och ett grymt box och pp spel. Dessa ingredienser kan räcka till guld, jag har inte glömt målvakten Nilsson.

LYSSNA INTE PÅ EXPERTERNA BRA FÖRSVARSSPEL OCH SNABBA KONTRINGAR ÄR MELODIN FÖR GULD.

fredag 18 maj 2018

VARFÖR GNÄLLA?

Sveriges förbundskapten Grönborg brukar ge ett samlat intryck men efter matchen mot Lettland var han frustrerad och obalanserad. Det var faktiskt bara en utvisning som var horribel resten var inte mycket att diskutera. Han skall vara tacksam att Lettland fick ett korrekt mål bortdömt. Dessutom var onödiga utvisningar ingen tillfällighet, har även skett i tidigare matcher.

Det är svårt att vara balanserad direkt efter en match där fiasko stämpeln svävar som ett mörkt moln över laget. Vi måste förstå att det inte är lätt att skapa målchanser i varje byte mot ett disciplinerat motstånd. Lettland hängde med förvånansvärt bra, men Sveriges boxplay var lysande både med två och en man mindre.

I semifinalen mot USA är Sverige favoriter men inte på det sättet som mot Lettland. Det kommer inte att finnas 40 kg på axlarna och bena kommer att kännas lättare. Det är två saker Sverige måste lösa för att det skall bli final. 1 hitta rätt målvakt inte så lätt efter gårdagens match. 2 Disciplinen med klubban för många tripping och höga klubbor. Hittar laget rätt i de här punkterna blir det final för box och pp håller högsta klass.

Våra grannar de finska lejonen visade ännu en gång att de har svårt i cup matcher. Det är en sak att vara bra i en serie då finns det möjlighet att reparera sämre insatser.


onsdag 16 maj 2018

NU BÖRJAR VM

Dags för kvartsfinaler och det var inga större sensationer i gruppspelet. För de flesta lagen var det en transportsträcka innan allvaret. Det är sju givna i kvartsfinalen, det var en plats det var lite kamp om,i grupp B stod kampen mellan Danmark, Lettland och Tyskland enligt förhands spekulationerna. Tyvärr räckte inte hemmanationen till i den avgörande matchen mot Lettland.

KVARTSFINALER
SVERIGE- LETTLAND 6-1
Det här blir en lätt match för Sverige som har imponerat framförallt i matchen Ryssland. Svenska laget är komplett med alla ingredienser som krävs för att spela final. Lettland har gjort det bra men nu är det slut och de är säkert nöjda med en kvartsfinal.

FINLAND- SCHWEIZ 4-2
Finland har många skickliga forwards men ett litet frågetecken för backsidan. Trots att de möter fjärde placerade Schweiz blir det ingen lätt match. Schweiz är svårspelade och bjuder inte på mycket. Finland har fler skickliga spelare och det fäller avgörande.

TJECKIEN-USA 3-2
USA charmar publiken med många spektakulära spelare, de är små och kvicka som kan göra oväntade saker. Jag sätter frågetecken för den taktiska förmågan. Tjeckien har växt med de sena förstärkningarna och hittar de sitt traditonella disciplinerade försvarsspel kommer USA att stånga sig blodiga.

CANADA-RYSSLAND 4-2
Det här skulle kunna ha varit en VM final. Canada är svårbedömda har hittills gjort det som har varit nödvändigt. Tror att det finns mycket mer att plocka fram, men backarna måste upp i banan annars blir det ett hav att åka i för ryska forwards. Det som fäller avgörande är att Canada är bättre cup spelare.

söndag 13 maj 2018

RIKTIGT VM

Det är inte enbart en publik succé,VM i ishockey börjar likna ett riktigt mästerskap med många av världens bästa spelare på plats. Sista tiden har flera lag, inte bara Sverige, fått fina förstärkninga från NHL. Det är de bästa spelarna som fansen och hängivna hockey entusiaster vill se. I alla andra lagsporter är alltid de bästa med när det är VM, så länge NHL inte vill rubba på sina principer får vi inte uppleva ett riktigt VM.
Årets VM har ändå möjlighet att bli ett av de bästa om man jämför med tidigare år. Det enda negativa med årets VM är för många resultat typ 7-0, så en berättigad fråga är om det skall finnas 16 lag. Nu känns det som att det är för många transportmatcher där de bättre lagen går på halvmaskin. Junior VM består enbart av 10 lag, det är kanske lite drastiskt att minska så mycket för det gäller samtidigt att försöka bredda den smala sporten. 14 lag är kanske en bra början och sedan får man göra en utvärdering.

För att det skall bli en total succé skall Danmark till kvartsfinal, finns goda möjligheter efter en fin inledning återstår bara ett hinder. Danmark-Sverige i kvartsfinal, det är inte fotboll, skulle vara häftigt.

Apropå fotboll det stora samtalsämnet för tillfället är varför Malmö FF har så stora problem. Ibland kanske det inte skulle skada med lite ödmjukhet istället för skånsk arrogans och sluta berömma sin egna förträfflighet. De andra lagen kan också spela fotboll.

fredag 4 maj 2018

VM I DANMARK

Äntligen får Danmark arrangera VM i ishockey. Jag vet att de har jobbat hårt för det här i många år. Nu kan danskarna få upp ögonen för sporten ishockey och förstå att laget håller mycket hög klass. Det är hård konkurrens om ungdomarna, fotboll och handboll rekryterar de flesta men den här turneringen kan entusiasmera många ungdomar att välja ishockey istället.

Danmark spelar i Herning med tanke på alla duktiga spelare de har fostrat var det en självklar plats för hemmalaget. Måste kännas grymt häftigt för Nielsen, Regin, Andersen, Lassen mfl. som har fått sin hockeyuppfostran i Herning att kliva ut på rinken inför en fanatisk hemmapublik. Laget har alla möjligheter att göra hockey propaganda, ser bra ut på pappret. Nyckelmatch redan i kväll, seger och vägen till kvartsfinal ligger öppen.

Turneringen ser ut att bli en publiksuccé svenskarna vallfärdar till Köpenhamn och det pratas om den gula väggen. Det är klart att smörrebröd och en öl lockar många att bege sig över sundet. Sverige har fått ihop ett slagkraftigt lag med i stort sett bara NHL spelare. Nu är det ingen garanti för att det skall bli succé vi får en fingervisning redan i kväll. En bra start är att lyxlirare typ Klasen, Omark och Axelsson inte finns med i truppen. Endast två SHL spelare finns med i dagens laguppställning, det säger lite om kvaliten på dagens SHL.

Det är mycket nu, Danmark-Tyskland Sverige -Vitryssland och kvartsfinal i bordtennis VM Sverige -England. Nu gäller det att ha blick för spelet om man skall hinna med alla sekvenser.


måndag 30 april 2018

KLUBBKÄNSLA

Cirkusen är i full gång har i och för sig pågått i flera månader, men nu håller alla ishockeyklubbar på att lägga sista pusselbitarna till sina trupper. De flesta lag byter 7-10 spelare det är så det ser ut i dagens ishockey. Ena stunden hyllar de den klubb som de för tillfället representerar för att någon dag senare ha skrivit på för någon annan förening som de alltid har drömt om att representera. Detta hyckleri visar bara att det är spelarnas marknad och de går till den klubb som betalar mest.

Det är inte lätt för sportcheferna att få kontinuitet i verksamheten och det här med klubbkänsla kan vi glömma är det någon som blir kvar länge i samma förening har det kostat klubben mycket pengar. När agenterna skall beskriva spelarnas kapacitet låter det så här; rätt attityd, fantastisk skridskoåkare och ett utpräglat målsinne. Med andra ord finns det bara toppspelare på marknaden.

Sedan har vi alla unga talanger som tycker att de har fått för lite istid och tycker att gräset är grönare någon annanstans. Ungdomar i Allsvenskan går till SHL och spelar J20 för att det är häftigt att tillhöra ett elitlag. Dagens spelare i Sverige skall vara otroligt tacksamma att arbetsmarknaden ser ut som den gör, obefintlig konkurrens och hur mycket arbetstillfällen som helst. Jag förstår att sportcheferna tappar humöret ibland och har lust att be spelare fara dit det är lite varmare.

Istället för att vara ödmjuk och förstå att 70% av dagens SHL spelare egentligen är Allsvenska spelare. Nu väntar vi på att VM skall börja.

måndag 23 april 2018

MODERKLUBBAR

Växjö har sopat banan med övriga lag och finalen blev som väntat en ren uppvisning. Föreningen har visat att det går att komma från en anonym tillvaro långt ner i seriesystemet till att bli mästare. Det är inte lätt att sätta ihop en trupp där alla spelartyper skall ingå och där vattenbärarna tar sina roller utan gnäll. Det finns få spelare att värva det ställer stora krav på de som skall sätta truppen att de hittar rätt spelare som passar in i lagbygget.

Det är interessant att se vad spelarna kommer ifrån. Är det etablerade klubbar i SHL och Allsvenskan som har levererat guldspelarna. När man tittar på moderklubbar i guldlaget blir man om inte förvånad i alla fall lite överraskad. Här hittar vi moderklubbar som de flesta inte visste existerade inom ishockeyn. Mariestad, Vänersborg, Åstorp, Älta, Clemensnäs, Waxholm, Nor, Gislaved, Varberg, Ånge, Surahammar och Alvesta.
Det här visar att det är viktigt att hela hockey Sverige måste leva annars blir utbudet av spelare väldigt begränsat. Alla de här föreningarna jag räknade upp brottas varje dag med sin ekonomi och överlevnad. För att de här föreningarna skall orka jobba vidare måste de få några morötter ibland. De klubbar som producerar spelare måste få betalt, inga löjliga utbildningsbidrag, det skall vara övergångspengar som motsvarar statusen på spelaren. Om inte detta sker snart kommer fler klubbar tvingas lägga ned sin verksamhet.
DET MÅSTE LÖNA SIG ATT PRODUCERA BRA ISHOCKEYSPELARE!!

Istället för att ge mediokra spelare 300.000 i månaden är det dags att gräsrötterna får ta del av alla nya TV pengar.

fredag 20 april 2018

11-0

Man skall inte sparka på den som ligger det stämmer ganska bra överens på SAIK för tillfället. Det värsta är att det ser inte ut att finnas något ljus i tunneln så långt ögat når. Den här finalen verkar bli en ren avrättning. Vad skall lag som DIF och FBK tänka som blev utslagna av detta mediokra SAIK?
Av någon outgrundlig anledning har experterna berömt backarna i SAIK, skall påpekas att det var före finalen, det är inte lätt att ha ett anfallsspel när alla uppspel hamnar på skridskorna eller i midjehöjd.

Det mest oroväckande för SAIK stavas framtiden, några har redan gjort klart med andra klubbar och ett tiotal spelare har redan sett sina bästa år. Det blir ett tufft jobb för ledarna att skrapa ihop ett slagkraftigt lag inför nästa säsong.

Växjö visar att det ena utesluter inte det andra det går att ha ett bra försvarsspel och ändå producera framåt. Ibland är det intensiv forchecking för att i nästa byte samla femman i mittzon, det är situationen som bestämmer vilket försvarsspel som använts. Det här är något unikt i svensk ishockey de flesta andra lag tutar och kör oavsett hur situationen ser ut. Trots alla skickliga importer i Växjö är det två svenskar som har imponerat, Rosen och Pettersson. Det visar vilken bredd det finns i laget kör någon femma fast kliver någon annan fram.
SAIK hade nog önskat att finalserien hade varit bäst av tre.

onsdag 18 april 2018

ÖVERKÖRNING

Första finalen var slut innan kaffet hade kallnat, efter 2-0 blev det en uppvisning av Växjö och en final helt utan spänning. Jag är inte överraskad att Växjö skulle vinna matchen men hoppats på lite bättre motstånd från SAIK. Det spelar naturligtvis ingen roll om det blir förlust med 1-0 eller 7-0 det står fortfarande bara 1-0 i matcher. Vi bortser från den diskussionen och tittar på hur det såg ut.

Växjö var bättre organiserade, starkare, smartare och individuellt skickligare. När ett lag som är bättre individuellt även underorordnar sig laget och gör det tråkiga jobbet blir man svårslagen. SAIK pratar om fart men det kvittar hur fort du åker om inte pucken sitter på klubban. När motståndarna är i besittning av pucken flänger de omkring överallt utan någon tanke, det blir hål överallt. Backarna i SAIK har fått beröm de blev verkligen avslöjade igår. Tidigare matcher har målvakten räddat de mediokra backarna. Den här gången stod inte Ortio på huvudet utan var mänsklig då blev backarna avslöjade.

Jag har sett Elias Pettersson många gånger i vinter där han visat upp ett fint spelsinne och ett ruggigt skott. Igår såg man en intensiv Pettersson med ett tramp som han inte visat upp tidigare, han dominerade. Han jämförs redan med våra stora hockeyspelare, det är alltid svårt att spekulera om framtiden. Det är bara att konstatera han har alla verktyg och om inga orosmoln dyker upp har han en fin karriär framför sig. Sura sonen Rasmusson visade också upp ett spel som kan bära ända till VM där han får sällskap av Pettersson.

Hur den här finalen kommer att sluta behöver vi inre fundera över, klart att SAIK kan kriga till sig någon seger men över sju matcher räcker de inte till.

tisdag 17 april 2018

DICK SLUTAR

När spelare känner att de inte blir uttagna i landslaget meddelar de blixtsnabbt att landslagskarriären är över. Det är oftast den typen som har höga tankar om sig själv och aldrig varit ordinarie i ett landslag. Dick Axelsson är naturligtvis besviken över att han inte är aktuell för VM i Danmark.

Han kanske tror att hockey-Sverige skall fälla en tår och starta en övertalningskampanj. Ena stunden pratas det om att det är en ära att få representera sitt land för att i nästa sekund förklara att man slutar. Sådana här uttalanden väcker bara ett löjets skimmer och visar att man inte är beredd att ta upp kampen.😇😂

Idag smäller det SM FINAL 1

lördag 14 april 2018

SM FINAL

Växjös motståndare i finalen blir SAIK. Semifinalen mellan DIF och SAIK var mycket jämnare än vad siffrorna visar 6-2 speglar inte matchbilden på något sätt. Det var helt osannolikt att det helt plötsligt stod 4-0 i andra perioden. DIF dominerade första perioden men några utvisningar i andra förstörde final drömmarna.

Att målvakten betyder mycket är inget nytt och därutöver en målskytt som slår till vid rätt tillfälle, då kan det bli final. Laget får tacka Ortio och Möller för att de får uppleva ännu en final. Trots att flera nyckelspelare som Lindström och Holloway spelade undanskymda roller klarar laget att vinna. Det är bra gjort att segra trots att alla pusselbitar inte är på plats. De mindre etablerade skall ha en eloge för sitt outtröttliga slit och offervilja. DIF var minst lika bra, men saknade matchvinnare och en fantastisk målvakt, han var bara normal.

Hur Växjö med sin gedigna trupp och fler spetsspelare än SAIK skall kunna förlora finalen är för mig en gåta, det blir vinst med 4-1

fredag 13 april 2018

VIK ÄR TILLBAKA

Äntligen lite positiva vibbar för Västerås idrotten. Förutsättningarna inför säsongen var inte optimala, föreniningen var tvungen att gå igenom ett stålbad. Det såg skapligt ut under säsongen, men det var svårt att se laget som en av två som skulle ta steget till Hockeyallsvenskan. Spelet blev stabilare och självförtroendet började växa hos truppen. Nyckeln var 2-1 segern i Kristianstad där lades grunden, spelarna började förstå hur man spelar cupmatcher.

Ledare och spelare har gjort något bra av den svåra situationen och fått Västerås på hockeykartan igen. Det är en lagidrott men jag vill ändå hylla två spelare, kapten Johansson och målvakten Dahlbom. Det var bra gjort av ”Fredda” att följa med laget ner i div 1, det är inte lätt att hitta motivationen när man i hela sin hockeykarriär spelat på en högre nivå. Det visar vilket klubbhjärta den sympatiske kaptenen besitter. Tröjan upp i taket. Målvakten Dahlbom var lite ifrågasatt innan säsongen. Han visade alla tvivlare vilken kapacitet han har. Med sitt trygga kroppsspråk har han spridit ett lugn till försvarsspelet. Här skall naturligtvis VIK:s målvaktstränare också ha beröm, inte första gången han har utvecklat en målvakt.

 VIK:s lojala fans har gjort kvalserien till en fest de är verkligen värda Allsvensk ishockey. Nu gäller det att inte gripas av hybris utan bygga organisation och lag med sunt förnuft, inget mer ekonomiskt strul. Det gäller att etablera sig i lugn och ro och skapa förtroende hos sponsorer och fans. När lagbygget sätter igång blir det spännande att se om de spelare som lämnade det sjunkande skeppet är välkomna tillbaka. Det är lätt att vara med när det är framgång!

Nu får vi hoppas att fotbollen gör samma sak, så att vi kan kalla oss en idrottsstad igen.


fredag 6 april 2018

URSÄKTA SAIK

Jag var övertygad om att SAIK skulle få det svårt i årets slutspel, laget övertygade inte i grundserien. Efter att ganska lätt ha avfärdat FBK i kvarten håller laget på att ställa till det för DIF. Båda matcherna har varit jämna, men SAIK har gjort de psykologiska målen. Det som imponerat hos SAIK är offerviljan, arbetsmoralen och ett fantastiskt målvaktsspel. Nu börjar vattenbärarna att producera och avlasta första kedjan, då blir det jobbigt för motståndarna. DIF har alla möjligheter att ta den här matchen till en sjunde och avgörande, det krävs lite mer noggrannhet och ett bättre målvaktsspel.

Den andra semifinalen känns redan avgjord. Malmö försöker och har all heder av sina insatser, men Växjö känns som ett nummer för stort, laget gör ungefär vad som krävs det finns en växel till om det behövs.
Trots semifinaler är dagens match Karlskrona mot Timrå. Här kan vi prata om vinna eller försvinna, dagens match är helt avgörande för hur framtiden kommer att se ut. Segraren har en ljus framtid medan förlorarna hamnar i källaren och får börja planera för långa bussresor i den mindre glamorösa Allsvenskan.

Med ett mål tillgodo hamnade Sura på andra plats i kvalserien till div.1. Den placeringen brukar räcka till fortsatt spel i ettan. Sura har balanserat på en slak lina de sista åren, det är tufft för lagen i de nedre regionerna. Oftast är det några få personer som får slita ont och se till att hålla skutan flytande.
Är det inte dags för ”gamla” suringar att hjälpa till på något sätt?

fredag 30 mars 2018

IDIOTER

Får hockeyspelare vara hur dumma som helst? Den frågan är berättigad efter kvartsfinalen mellan SAIK och FBK. Tydligen finns det ingen respekt för motståndare eller egna lagkamrater. Det som är synonymt för de här spelarna som delar ut huvudtacklingar är att de är rädda och sällan ger sig in i ärliga kampsituationer. Fula tacklingar och crosschecking i ryggen är vanligare än tacklingar axel mot axel. Det finns naturligtvis nyanser i huvudtacklingarna, en del är helt vansinniga och andra kan vara otur. Vi vill att ungdomar skall välja sporten ishockey, det blir inte lätt för föräldrarna att övertyga sina barn.

Det bjöds även på lite spel mellan huvudtacklingarna, det var inte av någon större kvalite. Det som avgjorde matchen var en målvaktstavla. FBK får skylla sig själva de började kvartsfinalen utan att förstå vad som krävs för att vinna slutspelsmatcher. Nu är spekulationerna igång vilka som blir kvar till nästa säsong. Axelsson är av någon anledning en spelare som FBK vill behålla. Vad har han åstadkommit under kvartsfinalspelet? För de pengarna måste det finnas spelare med engagemang som vill göra rätt för sig och spela för lagets bästa.

Malmö utan ett alltför namnkunnigt lag visade hur man spelar slutspelshockey. Alla spelare ställde upp för laget och tog sina roller exemplariskt. VF var inte ens nära och nu har glorian åkt lite på sned. Blir spännande att se om de kan utmana storfavoriten Växjö. Tacksamt läge inga förväntningar, Växjö är varnade.

onsdag 28 mars 2018

KLOKA MALMÖ

I går var det svårt att hänga med i alla viktiga matcher räddningen var att Timrås match började 1930. En match på TV en på datorn och lite bläddrande gjorde att man fick en hygglig blick på alla tre matcherna. Matchen VF mot Malmö följde samma mönster som tidigare ett smart spelande Malmö mot ett VF som försökte att mala på utan att skapa speciellt mycket. Mycket puckinnehav, långa anfall och hög press ser bra ut för ögat men leder ingenstans mot ett Malmö som håller spelarna på utsidan. Målvakten Gunnarsson får mycket beröm med all rätt, med ett bra försvarsspel blir målvakten bra. VF saknar spelare som kan göra sin gubbe för många som bara mal i samma tempo.

Timrå mot Karlskrona var en kopia av VF mot Malmö, naturligtvis inte samma kvalite. Karlskrona skäms inte för att rätta mun efter matsäcken. Fortsätter laget med samma ödmjukhet spelar laget i SHL även nästa säsong. Timrås spelare tyckte att Karlskrona spelade som Troja och det var inte roligt, surt sa räven. Minnet är kort ibland om jag inte kom ihåg helt fel har Timrå tagit sig så här långt genom ett suveränt försvarsspel. Om spelarna tycker att Karlskrona inte är bättre än Troja tar de fyra raka. När inte egna förmågan räcker till är det lite för enkelt att skylla på motståndaren.

Lyxlirarna i FBK har vaknat till liv och har äntligen förstått vad som krävs för att vinna slutspelsmatcher Om poletten hade ramlat ner tidigare hade semifinalplatsen varit klar. Tycker att FBK har mer spets än SAIK. Nu kan de bli historiska om de vänder ett 0-3 underläge. Jocke Lindströms idiotiska crosschecking och huvudtackling kan bli kostsam för SAIK

I dag är det dags för daladans, om Mora förlorar igen får de väl byta tränare en fjärde gång. Leksand har en bra möjlighet om ledarna får in lite disciplin i laget, håller inte att dra på sig en massa onödiga utvisningar.

fredag 23 mars 2018

O-HAMN UTMANAR

När Oskarshamn skall möta Leksand tror alla att det finns en självklar segrare. Leksands spelare har sugit åt sig allt och tar inte motståndarna på allvar. Ändå har man blivit påminda om sin dödlighet när  Timrå besegrade det folkkära laget. Nu börjar jag förstå varför tyskarna inte platsade i det tyska landslaget. De spelar bara för sig själva och när det blir riktig ishockey är den typen av spelare förödande för lagmoralen. Just nu tar de stor plats i Leksand och andra får spela biroller.

Oskarshamn har i många år varit ett etablerat allsvenskt lag. I år har Kenterä pusslat ihop ett interessant lag som vill utmana om en helt avgörande matchserie till SHL. Laget visade redan i första matchen att de inte brydde sig om att de spelade mot mer namnkunniga spelare. Efter segern igår har kammen vuxit ytterligare. Om det skall sluta lyckligt gäller det för Hellkvist att se till att alla ryggdunkningar inte vrider om huvudet på hans spelare. ÖDMJUKHET Gamla IK70 är på hockeykartan igen.

Favoriterna DIF och Växjö visade att förlusterna senast var en tillfällighet, nu är ordningen återställd. Det blir 4-1i båda matcherna. Brynäs har inte fått en ärlig chans med alla oturliga skador. Linköping hinner inte med det går helt enkelt för fort.

FBK har samma problem som Leksand. De har sugit åt sig allt beröm från experter i C-More studion och glömt allt vad organisation och ödmjukhet heter. Om inte alla lyxlirare förstår att ishockey är 15 sekunder med pucken och resten ”skit” jobb då är det årets sista hemmamatch. Malmö slarvade bort en seger senast, men de har verkligen utmanat VF. Kan de dra på sig blåstället en gång till kommer VF att få bekänna om de kan leva upp till högt ställda förväntningar.

tisdag 20 mars 2018

LYXLIRARE

Det är årets höjdpunkt kvartsfinal och äntligen slut på serielunken. FBK har hemmamatch mot SAIK,  och fansen förväntar sig ett taggat hemmalag som är beredda att offra allt för att vinna. Istället får fansen se ett odisciplinerat lag som bjuder på spelvändningar, 0-2. Spelarna som skall vara tongivande, Axelsson och Ryno glider omkring och petar lite grann med klubban. Kaptenen Johansson som skall visa vägen för hela laget åker i slow motion och vinner inte en närkamp. Nu förstår man också varför SAIK skickade iväg backen Ellis.

FBK möter ett mediokert SAIK som står och faller med en kedja, som försvann redan i första perioden när Lindström tar en idiotisk utvisning, ändå tog inte FBK upp kampen. Man kan förlora på många sätt, men när spelarna inte är beredda att offra en hörntand är det inte acceptabelt. FBK har alla möjligheter att ta hem kvartsfinalen, men då måste någon tala om för lyxlirarna vad slutspel handlar om.

Malmö var tvungna att ha en målvakt som stod på huvudet för att kunna utmana VF. Ahlsenfelt gjorde ingen besviken, han levererade en toppeninsats. Det här gör att matchserien lever och sätter lite press på VF, men de är fortfarande favoriter.
I kväll måste Linköping och Brynäs vinna annars blir det 4-0 i matcher.

Har det snurrat till fullständigt i vasaloppsmetropolen Mora? Nu byter de tränare för andra gången inför det viktiga avgörandet. Det är verkligen att odugligförklara sig själv som rekryterare.

måndag 19 mars 2018

KVARTSFINAL

För att idrott skall bli interessant måste det finnas ett visst spänningsmoment. När det blir kvartsfinaler i ishockey sitter entusiasterna med andan i hasen till sista minuten. Nu blev de första matcherna en lång gäspning, favoriterna DIF och Växjö var alldeles för överlägsna för att vi neutrala åskådare skulle ryckas med.

Kommer det att se ut så här i fortsättningen?
Det skall påpekas att DIF och Växjö var lite rostiga efter ett längre uppehåll. Visst kan Brynäs och Linköping lura till sig någon match, men över sju matcher har de ingen chans. Det räcker inte med att spruta snö på motståndarna under uppvärmningen eller uppträda allmänt barnsligt. Över sju matcher är det hockeykunskaperna som blir avgörande.

Växjö såg koncentrerat ut och det var inte frågan om underskattning, en klockren seger. Brynäs gjorde så gott de kunde med tanke på förutsättningarna, hårt brandskattade med flera skador på nyckelspelare. DIF åkte ifrån ett gammalt och trögt Linköping, trots att DIF saknade sin första kedja.

Oskarshamn är klara för att utmana Leksand, segrarna möter Mora. Kan bli en obehaglig överraskning för Leksand, att möta lag som inte har någon press på sig är inte lätt.

Det har varit mörkt i min hemstad Västerås efter degraderingen till div1. Efter en imponerande seger i Kristianstad ser det ljusare ut hoppas att det räcker hela vägen och vi kan få se allsvensk hockey nästa år.
Min moderklubb Surahammar kämpar för att överleva ett nervöst kval. Det får inte bli div2 då är talangfabriken död. Skönt med en viktig seger mot Malung. Ishockeyn i Västmanland har inte rosat marknaden de sista åren. Kan vi hoppas på ett trendbrott?

onsdag 14 mars 2018

HUR BRA ÄR TIMRÄ?

Idag vaknar alla Timrå fans med ett leende på läpparna. Klubben som har fostrat många duktiga spelare är åter igen i rampljuset. De körde över Leksannd i tre raka, det var klasskillnad. Det som är positivt för svensk ishockey är att det går att skapa bra lag utan en stor plånbok.

Vad hade Timrå som Leksand saknade?
1 BRA VÄRDERINGAR, Det var situationen som bestämde om de skulle forechecka eller ta hem laget i mittzon. Fanns det möjlighet spelade man konstruktivt från egen zon, annars enkelt sarg ut. Därmed fastnade laget aldrig i egen zon.
2 FÖRSVARSSPELET, Femman höll ihop över hela banan, försvarade blå, vann man man duellerna och jobbade färdigt innan spelarna gick till anfall.
3 ”SKIT” JOBBET, Alla spelare var beredda att ta de tråkiga åkningarna för att störa motståndarna, kliva in i närkamperna och spelarna förstod att det här är nödvändigt om vi skall lyckas.
4 SPELVÄNDNINGAR, I och med att spelarna inte ödslade en massa energi på att tokåka överallt var de pigga när de erövrade pucken. Då gick det fort.
5 MATCHVINNARE, När Dahlén bestämde sig för att vara kvar i Timrå ökade möjligheten till att utmana om en SHL plats. Han har verkligen levt upp till förväntningarna.

Nu är det bara ett hinder kvar, Karlskrona. Det kommer att bli tuffare än att möta ett blekt Leksand. Karlskrona är varnade och jag skulle bli förvånad om de inte uppträder mer ödmjukt än Leksand. Oavsett vad som händer har Timrå gjort en kanon säsong.

Vad händer med Leksand? Fattar inte ALLA spelarna vad som krävs för framgång blir det inget återtåg. För många som har för höga tankar om sig själva och åker omkring och är frustrerade om de inte får pucken på klubban. För tillfället är de varken bra offensivt eller defensivt, det är ingen bra kombination. Det är dags att ledarna pratar klartext. De vill väl inte missa ett dala drama?

Bra jobbat FBK, Hudaceks beteende är inte acceptabelt. Påpeka det för andra också, det gäller att vara konsekvent.

söndag 11 mars 2018

SHL SLUTSPEL

Äntligen är det dags för årets höjdpunkt, kampen om SM bucklan. Ishockeyslutspelet är konstruerat så att tio av fjorton lag får vara med om att försöka bli svensk mästare. Efter 52 omgångar blir ett lag tia, men har fortfarande chansen att bli mästare. Sunt förnuft säger att det måste vara något fel på systemet. Gör om till nästa säsong!

VÄXJÖ
Har dominerat fullständigt och det var längesedan det fanns en större favorit. Har toppspelare på alla positioner och bra bredd. Pallar de med favorittrycket får de fira ett nytt guld.
DIF
Har gjort en kanonsäsong och varit stabila trots en del skador på nyckelspelare. Ett skridskostarkt lag med bra försvarsspel, kan räcka till en final.
VF
Har svajat en hel del, men har fått ihop det lite bättre sista tiden. På pappret är de det enda hotet mot Växjö.
FBK
Får vara nöjda med säsongen. Om det skall bli semifinal måste individualisterna vara disciplinerade och tänka på lagets bästa, Det räcker inte att spela rolig ishockey. Cup spel är något helt annorlunda än serielunk.
SAIK
Tror att deras storhetstid är över, laget är alldeles för ihåligt. Räcker inte med en kedja, om inte målvakten står på huvudet blir det respass redan i kvartsfinalen.
MALMÖ
Ett jämnt lag som har presterat ungefär som väntat. Har svårt att se hur de skall rå på VF. Fördelen är att de inte har någon press på sig och därmed kan spela lite på chans.
LULEÅ
Är svårspelade och inget roligt lag att möta. Har inte material för att utmana de bästa. Nöjda med kvartsfinal.
HV71
De regerande mästarna har haft mycket skadeproblem, därför har de hamnat långt ned i tabellen. Tror inte de begår samma metamorfos som förra året och får alla pusselbitar på plats.
LINKÖPING
Det satsas år ut och år in, men det räcker ändå inte ända fram, samma visa i år. För många spelare med bäst före datum. Det blir en kort säsong.
BRYNÄS
Otroligt svårbedömda, räddade en bottenplacering med stabilt spel. När kontraktet var säkrat infann sig en viss mättnad. Finns en hel del skickliga spelare som kan avgöra matcher, men skulle bli förvånad om de överlever en kvartsfinal.

måndag 5 mars 2018

TIMRÅ IMPONERAR

När den hockeyallsvenska serien skulle börja, pratades det om Leksand, AIK och MODO. Timrå var ett typiskt mittenlag, när det är dags att summera säsongen visar det sig att Timrå vinner serien överlägset. Nu kommer Timrå och Leksand att mötas i play off, segrarna ställs mot sista lag i SHL

Skillnaden i lagbygge mellan Leksand och Timrå skiljer sig markant. Timrå har satsat på sina ungdomar utan spektakulära värvningar, medan Leksand har spetsat sin trupp med många dyra importer. De möttes i en seriefinal nyligen, där Timrå visade noll respekt trots bortaplan och segrade i en jämn match.

Kent Norberg har ännu en gång lyckats pussla ihop ett slagkraftigt lag med små resurser. Det skall bli mycket intressant att följa detta drama. Ungdomlig entusiasm mot rutin, där Leksand har alla förväntningar på sina axlar. Det känns lite befriande att det inte alltid är pengar som styr topp idrott. Övriga lag i hockeyallsvenskan har ingen möjlighet att konkurrera om en SHL plats.

Kan Timrå göra en Leksand när de sensationellt slog ut MODO?

onsdag 28 februari 2018

HAN MÅSTE BORT !

Färjestad har något bra på gång tom. försvarsspelet börjar se lite bättre ut, men finns fortfarande en del att jobba med. Att de kommer att skjuta mål behöver de inte bekymra sig om. Idag körde de över ett fruktansvärt blekt HV71, de hade säkert 20 individuella misstag. Det förringar inte FBK:s insats den var mycket bra. De var rappa och åkvilliga.

Det borde det vara frid och fröjd efter en sådan här seger. Jag har belyst Dick Axelsson tidigare, han är ett stort problem för laget. En spelare som har noll tanke på lagets  bästa utan gör vad som faller honom in blir en börda i slutändan. FBK leder med 3-1 och spelar box play, Dick gör ett yxhugg nere i motståndarnas zon och blir naturligtvis utvisad tre mot fem. HV71 gör 3-2 och det är match igen.

FBK slåss för att bli topp fyra varje poäng är livsviktig, varje individuellt beslut måste läggas i vågskål och alla beslut måste vara för lagets bästa. En gång är ingen gång men flera gånger är en vana därför måste Dick få tjänstledigt, som spelare måste det vara frustrerande att ha spelare som fullständigt inte bryr sig om konsekvenserna. Ishockey är en lagsport det finns individuella sporter, då förstör man bara för sig själv.

fredag 23 februari 2018

UTKLASSNING

Vissa förhoppningar om en bra placering, typ topp fem, var realistiskt när man bänkade sig framför TV apparaten. Nu verkar inte det här skidskyttelandslaget bry sig om vad som är realistiskt de bara kör. En överraskning kan alltid hända, men fyra medaljer går inte att förklara. Det är inte så att de här herrarna och damerna har stått på pallen i världscupen, undantaget stafetterna. En liten bronspeng i någon av stafetterna var en rimlig målsättning.

Det analyseras och experterna försöker hitta förklaringar, det är ingen som har lyckats hittills. Det man kan konstatera är att Pichler är rätt man för svensk skidskytte, inte första gången han plockar fram stjärnor ur rockärmen. Vallare och övriga ledare får inte glömmas bort. I kväll behöver inte Pichler smyga med eventuella starka drycker, tycker alla skall ta sig en riktig brakfest.

Sista skjutningen när Bredbyn pojken Lindström står  sida vid sida mot norrmannen Svedsen kommer att bli en klassiker. Det är som i vilda västern man mot man hjälte eller förlorare. Roligt för Lindström som har haft några tunga år, nu är du kung i Bredbyn och hela Sverige. Det blir inte mindre roligt att det är Norge som fick åka straffrunda medan vi defilerade med svenska flaggan mot ett överlägset guld. 

Framgångarna tar aldrig slut, curling damer och herrar i final och fattas bara att Kalla rycker förbi Björgen i sista backen GULD

Tyskland spelar OS final i ishockey, hur är det möjligt? Det är ingen riktig turnering, de flesta lagen kommer med B och C uppställningar. Det innebär att 5-6 lag är ungefär lika bra och i enstaka matcher kan det bli överraskningar. Det är beklagligt att den lilla hockeyfamiljen inte kan enas, så att vi får se de bästa. Det är ingen bra PR för sporten när varken VM eller OS blir en riktig turnering.

onsdag 21 februari 2018

CHOCKADE

Ishockeyturneringen hann knappt börja innan det var dags att åka hem. Alla verkade chockade över att Tyskland blev för svåra i kvartsfinalen. Var det ingen som såg matchen i gruppspelet? Sverige vann tursamt och varför skulle kvartsfinalen bli enklare. Spelmässigt var kvartsfinalen jämnare. När Sverige ställer upp med ett C lag och tyskarna har i stort sett alla med då är det jämt.

När TRE KRONOR dessutom skall spela ”modern” ishockey, där man får flänga omkring överallt och många spelare tror att de är bättre än verkligheten, då blir det inte enklare. Att många är chockade beror på journalister som höjer spelare i SHL till skyarna och kallar spelarna för stjärnor. Det är en sak att glänsa i SHL,där det är fritt spel, mot att möta ett disciplinerat Tyskland.

Det stora samtalsämnet har varit Dahlins vara eller icke vara i laget. Att ge en spelare tre fyra byten är helt värdelöst. Eftersom han blev uttagen måste ledningen ha trott på honom eller var det en populistisk uttagning? Efter det här kanske vi kan värdera SHL lite annorlunda, en ok serie men inte så bra som alla tror.

Vi slår Norge i sprinstafett då dyker USA upp från ingenstans, det blev en mörk dag. Silver är bra, men jag hade räknat in ett guld.

måndag 19 februari 2018

STAFETTER

Damernas stafett blev lika spännande som väntat, Stina i rygg på Björgen. Den här gången vann rutinen. Ett år till med stenhård träning är Stina mogen för längre distanser. Diskussionen om vem som skulle köra första sträckan väckte stor uppmärksamhet. Det blev Haag om det var rätt eller fel får vi inget svar på. Tyvärr har vi inte Norges bredd, så det blir den minst dåliga som får åka. Norge petade Weng och vinner ändå.

Herrarna hade möjlighet på en bronspeng, men hoppet försvann redan på andra sträckan där den gode klassiska åkaren Ricardsson hade begåvats med skidor som varken fungerade uppför eller nedför. Måste ha varit frustrerande. Den rakryggade vallachefen tog direkt på sig missen och bad om ursäkt. Det skall påpekas att det är ytterst sällan vi har misslyckats med vallningen, tvärtom har vi haft utmärkta skidor. Vi får bjuda Frankrike på bronset.

Nu ser vi fram mot sprintstafett damer, Kalla och Stina vilket lag. Då kommer Norge bara att se ryggar, jag har redan tecknat in guldet. Vi har även en mixed stafett i skidskytte, efter deras framgångar växer förhoppningarna, finns det någon kräm kvar? Eller har de firat för mycket med Pichler?