måndag 2 mars 2015

VINNARSKALLE

Jag har följt varenda stavtag i skid VM och slutar aldrig imponeras av dessa fantastiska idrottsmän och kvinnor. I och med att jag följde programmen som visades om norska och svenska förberedelserna, förstår man vad som krävs för att ta medalj i ett VM.

Att vi skulle kunna utmana Norges enorma bredd var inte väntat, men vi gjorde ett tappert försök. Utan Sveriges fina insats hade VM inte fått samma publicitet, men efter dessa framgångar kommer vi att få se många ungdomar i skidspåren som vill bli en ny Kalla och Olsson.

Man undrar hur skidåkare kan underkasta sig den enorma träningsmängden. Vad är det som driver dom? Har de andra gener än normala människor? Är de födda till att träna? Tänker de annorlunda?
Det är många frågor som dyker upp under ett VM.

Kan man ha vinnarskalle utan att stå högst upp på en prispall?

Jag tycker att både Kalla och Olsson bevisade detta i sina individuella bronslopp. Kalla tog sig inte framåt i mördarbacken, en normal människa bryter eller glider igenom loppet och slutar i det slagna fältet. Mjölksyran sprutar genom öronen och hela kroppen värker, då kopplar Kalla på VINNARSKALLEN och plågar sig till ett brons. Olsson hade ingen chans att spränga fältet och någon spurtare har han aldrig varit. Han kommer in som fyra på upploppet och alla räknar med att det blir placeringen i mål. De flesta med den spurtförmågan hade inte tagit upp kampen. Olsson tar upp kampen och kör ända in i mål och lyckas på något mirakulöst sätt snuva ryssen på bronset.

Att båda dessutom vann var sitt guld gör deras prestationer bragdartade. Idrottare inom lagbollsporter som gnäller när de skall träna två myspass om dagen skulle kunna utvecklas om de anammade skidåkarnas mentalitet och vinnarskalle. Jag vet att det inte krävs samma fysiska belastning för de som sysslar med olika lagbollsporter, men det går att åtminstone närma sig lite grann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar