måndag 22 september 2014

HUR BYGGER MAN LAG?

När säsongen är slut har de flesta sportchefer klart för sig vilka positioner i laget som skall förstärkas. De noggranna har flera alternativ, som de har studerat under pågående säsong. Det är säkert flera spekulanter som vill ha samma spelare, därför måste det finnas en plan B.

Det är spännande att se hur olika sportchefer tänker när de värvar. Många drömmer att spelare med karriären bakom sig skall få en nytändning i deras lag. En del blir imponerade av spelares statistik 15 +15, det ser bra ut den tar vi. I stället för att ställa frågor som; gjorde han mål mot bra eller dåliga lag? Kom målen till när laget var i en betryggande ledning? Var det på hemmaplan? Tar han ansvar för lagets prestation? Är han nöjd med att göra någon poäng här och där, eller tänker han på lagets bästa?

I dagens egoistiska sportvärld, där det gäller att skaffa sig ett bra CV för kommande löneförhandlingar måste man fundera flera gånger innan kontraktet skrivs under.

I en spelartrupp måste det finnas olika spelartyper för att laget skall bli framgångsrikt. Alla spelare måste ha baskunskaper för att spela på elitnivå. Därutöver någon spetsegenskap; målskytte, mod, passningar, speluppfattning, laglojal, taktik, mm. När serien är igång upptäcker många lag att de saknar stabilitet, det svänger i matcherna och från match till match. Då kommer de på att laget består av för många spelare som inte bryr sig om spelet utan puck, de är taktiskt befriade och bara intresserade av sin egen produktion. Helt plötsligt kommer de på att stjärnvärvningen som skulle spela center inte hade sett egen zon på vykort. Det är inte spelarens fel utan de som skött rekryteringen.

För att få stabilitet måste det finnas en helst två i varje femma som är taktiskt skickliga, kommer till jobbet varje dag och tänker på lagets bästa. En motor som femman kan luta sig emot när laget skall bevaka en ledning med klokt spel sista fem minuterna. De här spelartyperna blir mer och mer sällsynta och får inte den uppskattning de förtjänar. För att tillfredsställa sponsorer och fans är det häftigare att värva spektakulära spelartyper. Har laget de här kloka spelarna en back och en forward i varje femma kan övriga flänga omkring lite överallt på isen.

Manchester U har spenderat miljarder på spektakulära spelarköp. Mot nykomlingen Leicester leder de med 3-1, men förlorar med 5-3. Det visar att det inte är lätt att bygga lag, oavsett hur mycket pengar man har. Det måste kännas skönt för de som inte har så mycket pengar, att med klokhet och lite sunt bondförnuft kommer man långt.

1 kommentar:

  1. Det här är ett beteende som man tyvärr ser redan i tidig ålder och som också tyvärr förstärks av hur klubbarna agerar: har du bra statistik kan du få komma på Tvpucks uttagning och kommer du med där så har du möjlihet att få komma in på elitgymnasium osv osv. Lojala slitvargar som ofta är en förusättning för att spetsarna skall kunna prestera får sällan chansen eller den kred de förtjänar och många lägger av långt innan de når sin egentliga potential som spelare

    SvaraRadera