torsdag 6 mars 2014

KVALSERIE DRAMATIK

Om 14 dagar är det dags för den mest intressanta serien i hela ishockey världen. Kvalserien berör inte bara de inblandade lagens supportrar utan alla hockey intresserade. Det blir dramatik, ångest, glädje, alla ingredienser som idrott skall innehålla för att locka uppmärksamhet och publik. Trots att det är en serie blir varje match viktig, ett par förluster i inledningen av serien blir svåra att reparera. Varje beslut måste läggas i vågskål, ett litet felbeslut kan bli helt avgörande för lagets framtid. Det är i sådana här situationer spelarna verkligen sätts på prov. Vilka älskar att spela inför  ett fullsatt Globen?   Hur många spelare vill ha pucken? Vilka kan hantera sin aggressivitet? Vilka lag har hunnit skolat in alla nyförvärv? osv.

NU ÄR DET KAMP ELLER FLYKT SOM GÄLLER !

Varje säsong säger man att det här blir den mest intressanta kvalserien, i år tycker jag att det stämmer.  Alla lag som hittills är klara har som mål att spela i SHL och har gjort stora investeringar i spelartruppen. Det skiljer 20 mil mellan fyra lag, derbyfest och lätt för supportrarna att ta sig till bortamatcherna. Malmö med sin historia berör alltid, även om det inte blir derbymatcher. Ovissheten är större än tidigare i och med att skillnaderna mellan toppen i Allsvenskan och botten i SHL är i stort sett obefintliga. Kommer det att finnas något SHL lag i huvudstaden? Vad händer med ekonomin i de lag som inte lyckas ta sista steget?

Många förespråkare vill ha en stängd liga, det är alldeles för riskabelt med kvalspel. De ekonomiska förutsättningarna förändras om man misslyckas och många anställda i de stora organisationerna riskerar att bli arbetslösa. Därför är det viktigt att ha kompetenta personer i organisationen, så att man aldrig hamnar i den tuffa situation. Det är inte försvarbart att lyckas med ett av fem nyförvärv, eller efter halva serien komma på att det fattas miljoner i sponsor pengar. Det gäller att ha en organisation som klarar både bra och dåliga år. Det är som vilket företag som helst, ligger man inte i framkant blir det permitteringar. SAIK är ett bra exempel på hur  man skall jobba. Det tog många år innan de kunde ta sista steget, men de hade en organisation som klarade av att ta nya tag varje år och till slut hamnade de i paradiset. Resten är en enda stor framgångs saga.

Tyresö damfotboll värvade fyra brasilianskor och kom på att de hade miljoner i skulder. Att det är så  svårt med  plus och minus inom idrotten, men det är väl bara att göra en rekonstruktion?

ELIT IDROTT GÅR UT PÅ ATT PRESTERA UNDER PRESS NÄR DET GÄLLER SOM MEST.
EN STÄNGD LIGA SKULLE STAGNERA HOCKEY SVERIGE.
LÄNGE LEVE KVALSERIEN.

LYCKA TILL
AIK, DIF, VIK, MALMÖ, ÖREBRO OCH ?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar