tisdag 21 januari 2014

UNGDOMSIDROTT

Dagens utbud i TV är obegränsat, det går att se toppidrott från morgon till kväll. Det stimulerar många ungdomar att prova på någon sport som de tycker ser spännande ut. Vem minns inte Stenmark epoken eller Borgs framfart på tennisbanan. Alla skulle prova på utförsåkning på vintern och spela tennis på sommaren. Det är viktigt med förebilder många vill bli en ny "Foppa" eller en "Zlatan". Föräldrar drömmer om att deras döttrar och söner en dag skall bli firade hjältar.

Många föräldrar har själva aldrig lyckats inom idrotten och skall förverkliga sina drömmar genom barnen. De är beredda att göra allt som står i deras makt för att just deras barn skall lyckas. Trots att det finns träningsmöjligheter på hemorten skjutsar man barnen till andra kommuner, där de tror att de har större möjligheter att lyckas. Barnen begär ledigt från skolan för att hinna till träning. Föräldrarna missar inte en träning och under matcherna går de ner till sina barn och kommer med goda råd.

Ungdomstränare och föräldrar tar med sig minnesbilder från elitidrotten och överför dessa till barnen. Detta medför att i jämna matcher sker alltid toppningar, för vinsten är viktigare än utbildning. Att vinna en ungdomsmatch i en lagbollsport kan vilken som helst, låt de bästa spela och lär ut lite taktik. Efter matchen kommer stolta föräldrar bärandes på barnens utrustning, medan barnet sörplar på en läsk. Väl hemma är det dags att ta fram taktiktavlan och gå igenom matchen.

Tränarna känner en enorm press från föräldrarna, som tror att vinsten är det viktiga. Därför glömmer de bort sin viktigaste uppgift, att alla barn efter sina förutsättningar skall få en bra utbildning. Föreningarna måste stötta sina ledare och tillrättavisa de som vill köra ett eget race.

INFORMERA FÖRÄLDRAR VAD SOM GÄLLER!!
LÅT UNGDOMARNA TA ANSVAR FÖR SITT IDROTTANDE!!
GRÄSET ÄR INTE GRÖNARE PÅ ANDRA SIDAN!!

Ett stort tack till alla ideellt  arbetande ungdomsledare som ser till barnens bästa och låter de utvecklas i lugn och ro. Tack vare Er klokhet kan Sverige fortfarande var en idrottsnation att räkna med.

3 kommentarer:

  1. kunde inte sagt de bättre själv,galna föräldrar kommer ta död på ungdoms
    idrotten om inget drastiskt händer.

    SvaraRadera
  2. Sant!!!
    Polisen har fel
    Lärarna har fel
    Idrottsledarna har fel
    Läkarna har fel
    Som förälder till mitt barn vet jag allt?

    SvaraRadera