torsdag 16 januari 2014

UNGDOMSIDROTT

I går var det en hektisk kväll, Norrlands derby i SHL, Sverige- Vitryssland i handbolls EM och ett intressant program om ungdomsidrott.
Matchen Luleå- SAIK var som tidigare matcher full fart och hög intensitet. Luleå ville verkligen visa att de är en allvarlig utmanare till SM guldet. Var 2-1 segern ett kvitto på att de fram på vårkanten är största hotet mot SAIK? Vi måste komma ihåg att SAIK spelade med tre senior backar, inget ont om juniorerna, men det är klart att de blir skillnad när de skadade kommer tillbaka och en eller två nya backar har värvats. Det är också svårt att plocka fram det där lilla extra i den positionen SAIK befinner sig. Samtidigt är det naturligtvis viktigt för övriga lag att se möjligheten inför en kvartsfinal, med rätt dag och lite flyt kan det gå vägen. Jag tror att ledare och spelare i SAIK har full kontroll och jobbar vidare, trots tre förluster, utan att vara allt för oroliga.

Segertåget fortsätter i handbolls EM. Ett stabilt försvarsspel och en målvakt som tog det mesta kryddat med några suveräna individuella prestationer var som många gånger tidigare framgångsreceptet. Detta har givit Sverige många framgångar i olika lagidrotter. Om allt faller på plats kan det nog bli en semifinal.

Det var inte någon sensation att det fortfarande finns ungdomsledare som helt har missuppfattat sin roll. Det var ändå befriande att höra en massa kloka synpunkter hur ungdomsidrott skall bedrivas. Det finns fortfarande ledare som tror att det viktigaste för ungdomarna är att vinna en massa cuper. Vilket får till följd att de som inte har kommit lika långt i sin utveckling får stå på sidan och titta på. Detta synsätt gör att många tycker att det inte är roligt att fortsätta och idrotten tappar många ungdomar. Ett annat problem är den tidiga specialiseringen. Låt ungdomarna hålla på med så många idrotter de orkar med. Nu tvingas många välja i tidig ålder, på grund av ledare och föreningar som kräver en 100 procentig satsning. Oavsett vilken idrott ungdomarna väljer har de nytta av en allsidig träning.

Det finns ingen i hela världen som kan tala om vilka ungdomar som kommer att lyckas som seniorer. Det här med talang är ett begrepp som är överdrivet finns många andra faktorer som är viktiga, träningsflit, mod, orka med pressen, taktik, fysisk och psykisk utveckling mm.

VI MÅSTE SKILJA PÅ UNGDOMS OCH ELITIDROTT!!

LÅT ALLA VARA MED UTAN BREDD INGEN TOPP!!

DEN SOM ÄR EN I MÄNGDEN SOM 13-ÅRING ÄR KANSKE VÅR NÄSTA VÄRLDSSTJÄRNA!!


13 kommentarer:

  1. Tack för de kloka orden Pelle. Önskar detta kunde komma mycket högre upp i dagordningarna när man diskuterar ungdomsidrott.

    SvaraRadera
  2. Många kloka människor och ord om Ungdomsidrotten. Igår samlade VIK Västerås HK sina ungdomsledare för en föreläsning och egenarbete med inriktning på att "alla är talanger" på något sätt och ingen skall väljas bort. Jonas Stier MDH höll i denna föreläsning. Ett första steg i att förstå att bredden skapar fler toppar. Kent Hellström VIK Västerås HK.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet Per.
    Tyvärr finns för många ungdomsledare speciellt inom lagidrotter som vill förverkliga sitt eget idrottsliga misslyckande genom barnen. Det innebär toppningar!
    Alla föreningar borde ha en klar och tydlig policy gällande detta!

    Har diskuterat detta om specialisering en del med Glenn Ö i SOK för några år sen, men han tycker specialiseringen ska ske i unga år. Vilket jag absolut inte förstår.

    Danne i Karlskrona

    PS Bra blogg DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fördelen att prova på olika idrotter är att man förhoppningsvis hittar den idrott som passar.

      Radera
  4. Mycket kloka ord.
    Men man ska också veta att många idrotter kräver att ungdomarna ska vara med på träningar 2-4 ggr/vecka för att få "vara med i laget(motsv)".
    Därför tycker jag att man ska räkna antal pass i veckan beroende på vilken ålder man är i.
    4-5 pass i veckan med olika idrotter är lämpligt. För hur i herrans namn ska man hinna med 3-4 pass i veckan per idrott och hålla på med 3-4 idrotter ?!
    Låt ungdomarna träna och ha kul på sina egna villkor. På så vis behåller vi dom också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föreningarna skall samarbeta och inte tvinga barnen att välja i tidig ålder.

      Radera
  5. Super bra tankar Bäckis, hoppas att fler ungdomsledare faller in i detta tänk! Bredd skapar framgång!!

    SvaraRadera
  6. Hoppas du fortsätter följa serien Bäckis...! Behövs förebilder från elitidrotten som också sänder detta budskap! Ofta!

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet Pelle fortsätt så

    SvaraRadera
  8. Tack för att du också som etablerad och framgångsrik tränare på seniornivå påtalar detta. Nu kan vi bara hoppas att fler tar till sig detta.

    SvaraRadera