måndag 6 januari 2014

JVM

Det har varit en succé både sportsligt och publikmässigt. Mycket tv-sändningar med analyser och spännande reportage om spelare och lag. Hoppas detta leder till att fler ungdomar kommer att börja spela ishockey.
Prispallen med Ryssland, Sverige och Finland gör att vissa frågor måste ställas. Varför är både Canada och USA, med många utövare, utanför medaljerna? Har vi bättre utbildning i Europa?
Vi tittar alltid på NHL och försöker ta efter det mesta och är alltid imponerade av allt de gör.
Att Sverige och Finland kan utmana och till och med spela final, måste innebära att utbildningen i dessa länder håller en mycket hög klass. I USA och Canada finns det inte plats för träning, här gäller det att spela så många matcher som möjligt oavsett om det är collage eller juniorhockey.
Nu förstår man varför NHL dammsuger Europa på talanger, trots ett stort urval kan de inte rekrytera själva till sina junior och farmarligor. Fler ungdomar skulle må bra av att stanna kvar i Sverige några år till istället för att spela i en junior eller farmarliga  over there.

Finalen blev en rysare och innehöll det mesta, självklart var besvikelsen stor i svensklägret. Sverige har visat de senaste åren att de är med och slåss om medaljerna varje gång. Det har egentligen ingen större betydelse om vi förlorar någon semifinal eller final, bara vi är med och krigar i toppen. Det allra viktigaste för svensk ishockey är att det kommer fram MÅNGA spelare som är nästan lika bra som spelarna i juniorkronorna. SHL, Hockeyallsvenskan och Div1 fyller helst sina trupper med svenska ungdomar och då är det viktigt med bredden.

Sverige gjorde en bra turnering, men räckte inte hela vägen. De flesta tyckte att Sverige dominerade finalen, ser man till puckinnehav stämmer det. Att ha pucken 30-40 sekunder i hörnorna leder oftast till en kontring för motståndarna. Storväxta finska backar höll svenska forwards på utsidan och visade upp en mycket stabil defensiv. Sverige jagade Finland hela matchen och försökte sätta press i ett tidigt skede, man jagade till och med fram spelare som hade burskydd. Finland varierade sin defensiv ibland med hög forchecking, när tillfälle gavs, eller ett samlat försvar i mittzon. Matchen hade kunnat sluta med svensk seger, men i sudden hade Finland minst att förlora. Sverige gjorde sina två mål 5-4, Finland gjorde alla tre i 5-5 spel. Imponerande av Finland att orka ta över matchen i sudden, när de under ordinarie tid hade slitit hårt på sina tongivande spelare.

Tack Sverige och publiken för en fantastisk underhållning och PR för sporten ishockey!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar