torsdag 19 december 2013

HOCKEYALLSVENSKAN

Nu får lagen en välbehövlig vila och ladda om för en spännande slutspurt. Många lag har presterat över förväntan och visat en imponerande respektlöshet mot de mer etablerade lagen. De lag jag tänker på i första hand är Karlskrona, Asplöven och Björklöven. Gamla elitlag som DIF, SSK, Timrå och Rögle kan inte fira jul i lugn och ro, de får bara ta en snaps till sillen och träna lite extra för att säsongen inte skall sluta med en förskräckelse. Det är fem lag som slåss om de åtråvärda kvalserie platserna. Finns inga andra lag än Karlskoga, Karlskrona, VIK, DIF och Malmö som kan vara med och konkurrera. Övriga lag får slåss om playoff platserna, även de i botten har möjlighet att klättra till topp sju.

KARLSKOGA; Jag tippade de topp fyra och är inte överraskad av tabellplaceringen. De tappar bra spelare varje år, hittar några nya och skolar in de i kaxiga Karlskoga som inte imponeras av några motståndare. Det finns något speciellt i detta lag, där de har en förmåga att ta hand om spelare och utbilda de till lagspelare och även förbättra den individuella kapaciteten. Kommer att spela i kvalserien.
KARLSKRONA; Årets stora överraskning, oslagbara på hemmaplan något sämre borta. En i stort sett ny trupp började prestera på en gång, här behövdes ingen inkörningsperiod. Imponerande att de har lyckats hålla formen under lång tid. Kan de fortsätta att vara ödmjuka och bättra på bortaspelet blir det kvalserien.
VIK; Godkänd säsong, har satsat transatlantiskt för att ta sig till kvalserien och vidare till SHL. Har visat stabilitet där målvakten Fransson har varit en bidragande orsak till få insläppta mål. Nu har transatlanterna vant sig vid den svenska mentaliteten och sättet att spela ishockey, om kvalserien skall bli en realitet måste de höja sin nivå ytterligare och skjuta fler mål.

MALMÖ; Bygger vidare på förra årets lag plus några nya spelare som jobbar för lagets bästa. Har lämnat det spektakulära och försöker bygga med betoning på laget. Har presterat ungefär som väntat. Tror att det finns mer att hämta och det är ett måste om det skall bli kvalseriespel.

DIF; Hur bra är DIF? Det vet de nog inte själva. Ena stunden sopar de banan med ett topplag, för att några dagar senare skänka bort tre poäng till ett lag som de normalt skall vinna över. De måste lära sig att spela de mindre glamorösa matcherna och inse att de också ger tre poäng. Det är inte roligt att inse att ett gammalt mästarlag inte kan spela på 80 procent och vinna matcher i allsvenskan. Kommer det till en attityd förändring blir det kvalserien.
MORA; På grund av dålig ekonomi måste de sälja sina bästa spelare. Hur det påverkar fortsättningen är svårt att spekulera om. Är nöjda med en playoff plats och har goda möjligheter om de kan hålla i spelet som de lyckats med hittills. Kanske kommer någon julklapp, Jakobs fick nyligen lämna Leksand.
RÖGLE; Var tveksam till värvningarna av familjen Nylander och Lilja. Det är naturligtvis lätt att vara efterklok. Om Malmö hade gjort dessa värvningar hade ingen blivit förvånad, men det här är inte  signifikativt för Rögle. Unga hungriga som är beredda att betala priset har varit framgångs recept tidigare. Får vara glada för en playoff plats.
OSKARSHAMN; Påminner om DIF när allt stämmer kan man besegra vilket lag som helst. Var finns kontinuiteten i spelet? En mardröm för alla Oddset spelare. Måste hitta ett grundspel och få en trygghet om det skall bli en förväntad playoff plats.
BJÖRKLÖVEN; Har kommit för att stanna. Har överraskat och visat ett moget spel som nykomlingar. Utan alla skador hade placeringen varit ännu bättre. En pigg nykomling med en härlig publik i ryggen kan fortsätta att överraska och till och med ta en playoff plats.

ASPLÖVEN; Förlåt Aspllöven hade tippat Er i botten. Att ni skulle vinna många hemmamatcher förstod jag, men bortaspelet har överträffat alla förväntningar. Ni har visat att ni är i Allsvenskan för att stanna. Bra jobbat det är det här som är idrott, när de mindre klubbarna ställer till det för de mer etablerade.
ALMTUNA; Efter en trög inledning och en given bottenplacering hände något. Sista tiden har Almtuna varit med i varje match och visat att de två sista platserna får några andra lag ta hand om.

TIMRÅ; Ingen hade räknat med någon topplacering. Det gällde för det unga laget att få rutin och lära sig att spela 2-3 tuffa matcher i veckan. Nu ligger de sämre till än förväntat och får slåss för sin existens.
SSK; Ett annat gammalt storlag som är på dekis, har problem både på och utanför plan. Sparkad tränare ett lag som underpresterar, det blir en ångestladdad avslutning. Har kapacitet för att klättra i tabellen. Svårt att se SSK i ett kval för att behålla platsen i Allsvenskan.

TROJA; Kämpar år ut och år in, med små resurser, för att spela i hockeyallsvenskan. Har gjort många jämna matcher, men har förtvivlat svårt att ta trepoängare. För tillfället ser det mörkare ut än på länge, sista platsen är inget som stärker självförtroendet. För att slippa kval krävs det att Jerry och Leideborg trollar med knäna och kastar upp några nya ess ur rockärmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar