fredag 15 november 2013

FÖRVÄNTNINGAR

Journalister, fans mfl. hade stora förväntningar på sina lag och dess tränare inför SHL säsongen. Innan säsongen börjar säger tränarna saker som går hem hos sina supportrar och journalister, för då är de åtminstone populära ett tag. Det kan låta så här; Vi skall spela en kreativ ishockey, vi skall spela med intensitet och fart, vi skall åka mycket skridskor, vi skall sätta press över hela banan, vi skall utmana, bla bla bla osv. Vilka ställer inte upp bakom dessa floskler? Vi hör ingen säga; Vi skall vara det mest välorganiserade laget, för det uppfattas som tråkigt. Tränarna vågar inte ställa krav på spelarna att de måste även markera och vinna närkamper, då blir de obekväma och riskerar att tappa sin popularitet.
När lagen har släppt in en massa mål, börjar det bli andra tongångar. Efter 20 omgångar börjar en del tränare vakna till liv och då låter det lite annorlunda, vi måste bli bättre i egen zon, vi kan inte gå bort oss i anfallszon och bjuda motståndarna kontringar, spelet framför eget mål måste bli bättre osv.

Fortfarande finns det en massa fördomar, många tror att forcheckande lag är mer offensiva än andra. Man kan inte vara offensiv när motståndarna har pucken, bara destruktiv. Offensiv är man när egna laget är i besittning av pucken. För att bli ett bra ishockeylag måste man klara av båda delarna, ett bra resultat är 4-0.
DET ENA UTESLUTER INTE DET ANDRA

Det finns några lag som har förstått. Titta på Skellefteå, mest gjorda och minst insläppta. Leksand förstod att utan en bra defensiv skulle SHL sejouren bli kortvarig. Till och med på hemmaplan prioriteras klokhet och en bra defensiv. Skjuter man två mål i snitt kan man inte släppa in tre, enkel matematik. Det tog lite längre tid för andra lag och några har fortfarande inte förstått matematiken.

MAN MÅSTE BESTÄMMA SIG OM MAN VILL JOBBA FÖR LAGETS OCH FÖRENINGENS BÄSTA ELLER VARA POPULÄR BLAND SPELARNA

Till och med Sveriges förbundskapten i fotboll, har förstått hur laget skall vinna matcher. Det tog "bara" ett år, bättre sent än aldrig. Inför kvällens match är tongångarna följande; hålla ihop laget, vinna närkamper och täcka farliga ytor, beredda på att motståndarna har mycket boll, spela enkelt, inte tappa boll på fel ställe osv. Det är en viss skillnad mot när vi skulle möta Holland borta.

VI VILL SE SVERIGE I BRASILIEN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar