torsdag 31 oktober 2013

ANALYS

HV71
Smålands stolthet är för tillfället riktigt på dekis. Laget har inte motsvarat förväntningarna, därför köptes det in fyra nya spelare. Det är för tidigt att ha någon uppfattning om de spelarna. Nu hoppas alla att de nya skall frälsa HV71, risken är att övriga tar ett steg tillbaka och försvinner från ansvar. Det har hela säsongen pratats om dåligt målvaktsspel, det har inte varit lysande men inte hela sanningen till det dåliga spelet. Istället skulle det ha varit bättre att fokusera på organisationen i spelet och engagemanget. Det känns som spelare planlöst åker omkring utan att riktigt veta vad som gäller. Mycket sker på improvisation , därför uppstår det konstiga situationer som leder till baklängesmål. I den här svåra situationen är det imponerande att unge W Karlsson fortsätter att spela på en hög nivå. Han är utan konkurrens lagets motor. Nu gäller det att få ihop femmorna och snabbt hitta en väg ut ur krisen.

BRYNÄS
Mycket skador föregående säsong ställde till problem för laget. I år har backarna fått vara hela och det har skapat en bättre trygghet. Brynäs tappade några tunga namn till NHL, de har lyckats täppa till hålen med skickliga transatlanter. Kanske de bästa värvningarna hittills. Brynäs har smugit bakom de mer uttalade favoriterna och skaffat så många poäng att de i fortsättningen kan spela utan press. R Gunderson fortsätter att leverera i PP och À Thuresson går en ny vår till mötes. Men det är framförallt  laginsatsen som gjort Brynäs framgångsrika. När Nokelainen kommer tillbaka, får de andra topplagen se upp. Brynäs kan vara en outsider fram på vårkanten.

FBK
Det var många år sedan FBK var i en sådan här besvärlig situation. Det är naturligtvis chockartat för hela föreningen. Förra säsongen hade de Salak i målet och kunde vinna med 1-0 eller 2-1, trots att spelet inte fungerade. Årets målvakter håller mer normal klass, det tvingar laget till att skjuta fler mål än tidigare. Vad måste hända för att det skall vända? 1 Spelartyper som Berglund och Tollefsen kan inte spela på väntan och ta det lugnt. De måste bli obekväma för motståndarna. I deras ålder är det inte lika roligt att kasta sig först in i hörnet. 2 Wallin och Åslund, två skickliga spelare som måste bli mer delaktiga i varje match, de har kapacitet. 3 Connely kan inte spela center, klarar inte av det defensiva i egen zon. Har han inte lärt sig under tiden han har varit här, sker det inte nu heller. 4 Högerskyttarna som är potentiella målgörare måste visa mer killerinstinkt. 5 De skadade backarna får inte vara några dussinlirare, de måste tillföra stabilitet och bidraga i PP. Ramlar de här polletterna ner kan laget titta uppåt i tabellen.

LINKÖPING
Trots förlusten av Söderberg, har de fått ihop en av SHL:s bästa kedjor. Sjögren har ersatt på ett föredömligt sätt, inte lika många mål men ett hårdare jobb och ett större ansvar i defensiven. Varför spelar inte hela kedjan i landslaget? Kedjan Arlbrandt- Sjögren- Hjalmarsson plus backen Johansson bär Linköping på sina axlar. Deras PP är bäst i hela SHL. Linköping längtar efter ett guld och har försökt skaffa förutsättningar de sista åren. De har spetsen i år, men när det blir slutspel kommer motståndarna att matcha mot dessa. Därför måste de få ihop ytterligare en slagkraftig kedja som kan ta vid när det kärvar för första. Backarna känns lite oberäkneliga och när skall framtidshoppet Bäckman vakna till liv. Det finns potential nu gäller det att få ihop helheten, då kan det hända saker i vår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar