tisdag 29 oktober 2013

ANALYS

Efter 16 omgångar börjar det synas hur lagen och spelarna fungerar i SHL.
Vilka nyförvärv har anpassat sig?
Vilka lag har hittat rätt i femmorna?
Finns de någon kontinuitet i spelet?
Hur ser framtiden ut?
Med dessa frågor i bakhuvudet skall jag granska alla lag i SHL.

SKELLEFTEÅ
Inget sensationellt att de leder serien. Har på pappret högklassiga forwards, där många kan avgöra på egen hand. Hittills är det ändå bara en kedjan som har fungerat tillfredsställande, Eriksson- Forsell- Lindström. Skyttekungen Holloway har ännu inte gjort mål det är anmärkningsvärt. Vill han inte längre vara där det brinner? Backspelet varierar från match till match, de får stora problem när de kommer under press. Ingen av nyförvärven har övertygat och får sparsamt med istid. När SAIK har värvat en eller två backar och fått fart på flera kedjor, hur bra skall de inte bli då? De är fortfarande mina guldfavoriter.

LULEÅ
Är en välorganiserad lagmaskin, där alla vet sina arbetsuppgifter. Trots att de har mindre bra dagar är de alltid med i matcherna. Klasen har anpassat sig och förstått att ishockey består av fler komponenter  än någon dribbling ibland. Tillsammans med Olauson bildar de en svårstoppad duo. Bröderna Abbot gnuggar på i en annan kedja och ser till att Luleå har två kedjor som producerar. Resten gör "skit" jobbet. Luleå brukar lyckas med sina nyförvärv, men årets har knappt breddat truppen och några platsar inte ens på laguppställningen. Luleå är en stark utmanare om SM- guldet.

MODO
Nya tränaren Forsberg har infört ett nytt spelsystem som det har pratats mycket om. Nu börjar alla förstå systemet och segrarna radas upp. I och med att det tog ganska lång tid från teori till praktik skulle det vara intressant att någon gång få veta vad det nya innehåller för hemligheter. De unga målvakterna Ullmark och Forsberg har övertygat, för att inte tala om forwards duon Possler och Hedberg. De här ungdomarna har varit MODO: s bästa nyförvärv. Jag räknar inte Cuminsky som ett nyförvärv, han blev den injektion som MODO behövde Han kommer att vara SHL: s bästa back. Om laget är fågel eller fisk får framtiden utvisa. Fortsätter målvakterna att storspela och några av övriga nyförvärv kommer igång kan det bli en placering på övre halvan.

V. FRÖLUNDA
Deras mix av ungdomlig entusiasm och rutin av gamla Frölunda kämpar, har givit många poäng i ladorna. Nu kan man inte påstå att de rutinerades produktion har varit lysande, utan framgången så här långt får tillskrivas ungdomarna. Det kanske är så att Kahnberg och Lundkvist inte längre vill vara i hetluften, normalt får man något skott på benet eller byxan som styrs i mål. Det är kedjan Figren- Olimb- Johnson som driver laget just nu. Ungdomarna har anpassat sig till SHL på ett förvånansvärt bra sätt. Om ungdomarna orkar distansen ut och veteranerna kommer igång, tror jag på en fjärde plats när vi summerar serien.

Imorgon tittar vi till fyra nya lag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar